Видове босилек
Types of Basil
gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Видове босилек

Видове босилек

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Видове босилек
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Босилекът е род тревисти или многогодишни растения, в зависимост от вида. Съществуват около 150 вида, които произхождат от тропическите или по-топли райони на Стария свят.

Името му произлиза от стара гръцка дума basilikohn, което означава "кралски", тъй като древните гърци считали тази билка за свещена.

Различните видове босилек се различават по външен вид и вкус. Те се използват като декоративно, ароматно и кулинарно растение. Отделни сортове имат и традиционната употреба – като билка.

Ето кои са най-популярните сред тях:

Босилек

Генуезки босилек. Едногодишно растение със сравнително едри листа и много приятен аромат. Това е може би най-типичният и използван в любимата ни италианска кухня босилек. Не рядко се добавя в сосове към традиционната италианска паста и пици, летни салати и при приготвяне на песто.

Африкански босилек. Многогодишно растение, произхождащо от Африка, Индия и Югоизточна Азия. Той се различава изключително и по аромат, и по външен вид от познатите ни видове. Местната традиционна медицина го използва като консервант на храни. Той има антибактериален и аналгетичен ефект, особено при чревни разстройства. Често се използва и като репелент против комари, както и като афродизиак в местната традиционна медицина.

Генуезки босилек

Гръцки босилек. Едногодишно растение, най-подходящо за отглеждане в саксия. В кулинарията се използва като другите видове босилек.

Свещен босилек, тулси. Едногодишно тревисто растение, произхождащо от Индия и Непал. Този вид босилек се използва в аюрведическата традиция. Има и религиозно, и култово значение в индуизма. В Индия то се отглежда във всеки дом. Силно ароматно е и се използва като подправка в тайландската кухня.

Червен босилек. Едногодишно растение с тъмночервена до лилава листна маса. Подходящ за листно-декоративно растение в билковата градина, както и като подправка.

Съществуват още много видове босилек, удивляващи със своето разнообразие – канелен босилек в Мексико, лимонов - в Югоизточна Азия, лаймов - в Америка, ананасов - в Тайланд, опалов и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest