gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреден ли е червеният пипер

Вреден ли е червеният пипер

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Лют червен пипер
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Червеният пипер е от семейство Картофови, близък роднина на картофа и домата. Той е изключително полезен, богат на витамин С, витамин А, манган, каротени и витамин Е. Тези витамини са едни от най-важните за поддържане на здрав организъм и тяло.

Пиперът, от който се прави червеният пипер, съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др. Червеният пипер е препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене.

Това се дължи на богатото му съдържание на фибри и минималният процент калории. В една супена лъжица от подправката се съдържат едва 17 калории и под 1 г мазнини. Манган от друга страна има способността бързо и безпроблемно да абсорбира мазнините.

Червен пипер

Червеният пипер съдържа още и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания - ревматоидни или дегенеративни.

Лютият червен пипер от своя страна е богат на веществото капсацин, което придава лютият му вкус. Той има способността да повишава кръвоснабдяването на кожата, като оказва силен затоплящ ефект. Когато се консумират пресни чушки, затоплящият ефект е незначителен, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма.

Пипер

Единствената вреда, която се смята, че носи червеният пипер, е дело на лютия червен пипер. Предполага се, че лютото вреди на стомаха. Това обаче не е точно така, тъй като лютото може да се превърне в проблем, само ако имаме нарушена защита на стомаха и червата.

Пикантната храна създава стомашни проблеми, но лютият червен пипер има ползотворен ефект за предпазване от поява на стомашни язви. Пиперът има способността да убива бактериите в стомаха. Той кара клетките в него да секретират сокове, които го предпазват предпазват от язви.

Червеният пипер е сред най-разпространените и обичани подправки. Той неминуемо присъства на всяка трапеза. Ползите му са многобройни, а употребата - всестранна. Разбира се, запръжка с олио и червен пипер няма как да се счита за полезна за вашия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest