Шипката се нарича още царицата на билките, тъй като от древни времена е символ на живота и красотата. Легендите за магическите ѝ свойства са много. Трудове за нея пишат още Авицена и Хипократ. За славянските народи шипковият храст бил символ на младост, любов и красота.
Според вярванията чудодейната сила на шипката имала способността да възроди пламъка в чувствата на влюбените и да запази любовта.
Този, който мечтаел да изпита радостта на любовта, се къпел във вана с розова вода, приготвена от листенцата на шипковия храст. А разпръснати из дома, листенцата носели спокойствие и премахвали семейните спорове.
Здравословни ползи на шипките
Друга причина за това ѝ наименование е явното превъзходство спрямо другите билки, плодове и зеленчуци. Тя съдържа в пъти повече натрий, калий, магнезий, фосфор. Освен това в нея се съдържат още флавоноиди и пектини.
Шипката се използва при анемии, диабет, умствена и физическа умора, простудни заболявания, авитаминози. Тя способства образуването на червени кръвни телца и засилва съпротивителните сили на организма. Освен това укрепва сърцето и кръвоносната система, намалява високата кръвна захар и лошия холестерол.
Всеки знае, че чаят от шипки действа успокояващо. Плодът има способността да облекчава болките в ставите и при менструален цикъл, а също така намалява чувството за глад.
Тя е безценна при стомашно-чревни и бронхиални заболявания и за прочистване от токсините, както и за добро храносмилане. Малките плодчета се използват за лечение на рани, изгаряния, премръзвания.
Разкрасяване с шипки
Освен за лечебни цели царицата на билките се използва и за разкрасяване. От семките на шипките се извлича тъмночервено на цвят масло.
То подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата равен и красив тен. Използва се при борбата с акнето, както и за суха и раздразнена кожа.
Шипките успешно се влагат в домашни маски за разкрасяване, най-вече в комбинация с мед, овесени ядки или зехтин. В козметиката се използва още шипков чай, шипкова вода, шипков тоник.
А в кулинарията червените плодчета се превръщат във вкусен шипков мармалад или десерти с шипки.
Коментари