От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че месните изделия по стандарт Стара планина са поскъпнали през последната година.
Най-голям скок е регистрирала каймата, чийто стойности на едро са нараснали с 80 стотинки за килограм.
Статистиките показват, че и други месни изделия по стандарт Стара планина са поскъпнали, като пушените колбаси са увеличили цената си на едро с 52 стотинки за килограм.
От друга страна малотрайните колбаси по стандарт са поевтинели за една година, като в средата на миналата седмица са се продавали за 7.78 лева за килограм, което е с 10 стотинки по-малко от миналогодишните им стойности.
При местните изделия, които не се произвеждат по стандарт Стара планина, се наблюдава плавно поевтиняване през последната година.
Шпековият салам например е вече струва 8.32 лева за килограм, докато миналата година се продаваше за 9.09 лева за килограм.
По-евтини са и телешките кренвирши, чиято цена към момента е 4.37 лева за килограм, което означава, че цената им е паднала с 66 стотинки.
С 43 стотинки е поевтиняла и обикновена кайма, която към момента се търгува за 4.82 лева за килограм.
Пушените и малотрайни колбаси са понижили цените си на едро с 46 стотинки и към момента се продават за 5.04 лева за килограм.
Макар и незначително поевтиняване се наблюдава и при пилешките кренвирши, чиито цени са паднали с 6 стотинки, като са стигнали 3.36 лева за килограм на едро.
През последните месеци замразените пилета са поевтинели с 28 стотинки, като килограмът им на едро вече се търгува за 4.02 лева.
Пилешките бутчета са стигнали цени от 3.50 лева за килограм, което показва, че техните стойности са паднали с 53 стотинки.
Понижени са и цените на едро на пилешките гърди с 18 стотинки и те вече се продават за 8.05 лева за килограм.
Сред месните изделия единствено е поскъпнал свинския бут с кост, чиято цена за килограм е стигнала 7.50 лева, което показва, че стойността му за една година е скочила с 25 стотинки.
Коментари