Традиционно лютеницата е един от най-предпочитаните продукти на трапезата на българина. За съжаление обаче хората, които нямат време и възможност да си я приготвят вкъщи, често се доверяват на производители, които не винаги спазват дългогодишните рецепти за направата на хубава лютеница.
От септември тази година обаче българският потребител ще бъде много по-ориентиран и информиран, що се отнася до качествата на лютеницата и кетчупа. Според информация на директора на Агенцията по храните, след няколко месеца ще можем да разпознаваме истинската лютеница, направена от естествени материали, по нейното лого. Надписът ще гарантира факта, че зеленчуковите продукти са изготвени спрямо установения стандарт.
Тази новина обаче едва ли ще се приеме добре от производителите, които пласират в търговската мрежа бурканчета лютеница за по 70 стотинки. Коментарите на експертите са, че тази цена със сигурност „говори“ за това, че в сместа присъстват по-скоро заместители, прахове, нишесте и консерванти, от колкото истинско чушково и доматено пюре.
Очакванията са лютеницата по Българския държавен стандарт да има оскъпяване с не повече от 50 стотинки.
Все пак е необходимо да се отбележи, че този стандарт няма да бъде задължителен, а препоръчителен. Той ще гарантира качество единствено за продуктите, които носят съответното лого.
От държавното ведомство твърдят, че в новите изисквания се включват условия лютеницата и кетчупът да бъдат изготвени само от български зеленчуци. Според обсъжданите стандарти в лютеницата ще може да се слага само пиперково и доматено пюре, растителна мазнина и подправки. Конкретните количества на съставките обаче тепърва ще се установяват.
Намеренията на управляващите са още лютеницата да бъде регистрирана като традиционен български продукт в Европейския съюз. За целта отговорните служби трябва да ускорят действията си, тъй като съществува вероятност друга балканска държава да ни изпревари в това начинание.
Коментари