В последно време пазарът бе залят от заместители на захарта. Използването им е полезно за здравето и променя цялостната ни нагласа към това, което ядем. Често обаче изкуствените подсладители се свързват с множество заболявания и някои видове рак. Поради това се наложи търсене на естествени такива.
Един от сравнително неизвестните заместители на захарта се казва монк и е вкусен плод. Почитателите му го определят като най-добрата алтернатива. Предполага се, че скоро ще седи редом до стевия.
Плодът монк идва от южен Китай и представлява зелена, овална топка, наподобяваща пъпеш. В родината си е широко използван в народната медицина. Прилага се при болки в гърлото, кашлица, грип и други.
Името на плода идва от английски и в превод означава „монах”. Това е така, тъй като за пръв път плодът е употребяван от монасите от Китай през 13 век. С него се свързва и дълголетието, тъй като монк произхожда от район със сериозен брой на достигналите и надживели 100 години.
Местните твърдят, че полза от плода има, само ако е в суров вид.
Трудно, но все пак възможно, може да се открие екстракт от монк. В него обаче се откриват други вещества - на захар, меласа, захарен алкохол и други. Поради нарастващия интерес се предполага, че скоро ще може лесно да се сдобиваме с чист монк.
Подслаждането с монк е добра идея, но не е подходяща за всеки. Някои хора не го харесват, тъй като усещат леко горчив и неприятен послевкус след приема му. Това вероятно се дължи на индивидуалните вкусови рецептори, тъй като на други монк веднага се превръща в любим подсладител. Запознати споделят, че с плода може да се замести изцяло сладкото.
Подсладителите с екстракт от монк, които могат да се намерят днес, не са най-естественият и чист вариант. Ако все пак се интересувате от естествените заместители, не спирайте да се информирате в тази насока.
Коментари