gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от пореч

Здравословни ползи от пореч

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Пореч
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Растението пореч или както е по-познато у нас - лечебна краставица, представлява древна градинска билка, използвана от векове в целия Средиземноморски басейн, Източна и Централна Европа, Северна Африка и Иран.

Използваемите части на пореч са почти всички. Те се използват както в кулинарията, така и в народната медицина, поради букета си от ползотворни съставки. В листата на пореча се съдържат амабилин, олеинова и палмитинова киселини, а в цветовете - тезинин.

От семената на растението пък се извлича масло, което е източник на големи количества гама-линоленова киселина. Тя играе важна роля за поддържането и оздравяването на ставите, хрущялните тъкани, имунитетът и здравата кожа.

В поречът се съдържа огромна доза витамин А, повече от колкото във всяка друга билка. Той обуславя доброто зрение, здравата кожа и стабилната функция на имунната система.

Съдържанието на каротен също не е малко. Комбинацията от тях превръща билката в могъщо антиоксидантно средство, което защитава организма от свободните радикали.

Ползи от Пореч

Само в 100 г пореч се съдържа 25% от необходимия дневен прием витамини от В комплекс. Приемът им има подчертана регулаторна функция в тялото.

В лечебната краставица има изключително високо желязно съдържание, поради което е силно препоръчителна за жени. В 100 г се откриват около 3.3 мг, което е 40% от препоръчителния дневен прием. Желязото е минерал, компонент на хемоглобина.

Заниженият му прием обуславя редица анемични състояния и хронична умора, а приемът на пореч може да им попречи. Освен това той определя във висока степен кислородния капацитет на кръвта. В поречът освен желязо се откриват и елементите калций, манган, мед, цинк и магнезий.

Поречът може да се консумира по много начини. Листата му имат превъзходен вкус, доближаващ се до този на краставицата, поради което се добавят към различни супи и салати. Зрелите листа пък се използват вместо спанак.

Комбинират се добре с домати и картофи. Изсушените листа и понякога корени от пореч се приемат под формата на чай и запарки, чрез които се лекуват състояния като постменструални болки, артрит и дерматит. От предните растения пък може да се извлича сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest