Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво представлява ябълковото масло

Какво представлява ябълковото масло

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Ябълково Масло

Ябълково масло или ябълково пюре представлява продукт, използван най-вече през зимните месеци. Представлява гъста тъмнокафява продукция, приготвена чрез бавното изваряване на ябълки в комбинация с някои подправки.

Използва се за леки закуски, намазано на филийка хляб. Няма нищо по-хубаво от препечена филийка, гарнирана с ароматното ябълково масло.

Освен че е невероятно вкусно, ябълково масло е и богат източник на пектин и витамини. То служи за пречистване и подсилване на организма. Този извлек от така полезните ябълки лекува всякакви стомашни и чернодробни нарушения.

Качествата на маслото се дължат на съдържащите се в него и запазени при преработката витамини С и В, бета-каротен, минерални соли, антиоксиданти и ензими. Голямото количество пектин, типично за ябълките, също присъства в ябълковото масло.

Ако не откриете в магазина, ябълково масло може да си приготвите и у дома. За целта са ви нужни:

Необходими продукти: 5-6 ябълки, 3-4 чаени чаши вода, кафява захар, 1 ч.л. канела.

Начин на приготвяне: Ябълките се обелват, нарязват на парчета и се сваряват с водата, до пълно омекване. Полученото се пасира в блендер или се смачква на ръка.

Ябълки

Добавя се кафявата захар, в съотношение - 1 ч.ч. пюре - 1 с.л., както и канелата. Сместа отново се слага да се вари, до пълно сгъстяване. По желание накрая отново може да се пасира, за пълна гладкост.

За да се консервира маслото от ябълки, то се затваря в бурканчета, които се сваряват за около 15 минути. Оставят се за 12 часа с капачките надолу, след което се прибират на тъмно и хладно. Така през зимните месеци ще имате едно вкусно и полезно сладко под ръка, любимо на млади и стари.

Освен за закуски, ябълковото масло се приема и профилактично, срещу заболявания на стомаха и черния дроб. За целта, преди всяко хранене ежедневно се приема по 1 с.л. от него.

Подобни масла, подходящи за вкусни и здравословни закуски, са ягодовото масло и меденото масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest