Gotvach.bg»Статии»Любопитно»От лука скоро няма да се плаче

От лука скоро няма да се плаче

Лук

Добра новина за вас, домакини! От кромида много скоро няма да се плаче!

Японски учени са на прага да открият нов вид лук, който няма да кара очите да сълзят, съобщи британското списание "Nature".

Великите умове са изолирали ензима, който ни кара да плачем без да го искаме. По този начин те целят да създадат генетично модифициран кромид лук, който няма да губи качествата и ще си остане също толкова вкусен.

"Открихме в лука ензима, който неудържимо предизвиква сълзи по време на рязане", заяви ензимологът Шинсуке Имай от лабораторията "House Food Corporation".

Имай и сътрудниците са сигурни, че вкусът и ароматът на лука се получават от други съставки на зеленчука и когато въпросният ензим бъде елиминиран, това няма да промени хранителните му свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest