На 29 юни православните християни празнуват Петровден. Днес официално приключват Петровите пости и за празника се приготвят специални ястия като Петровското пиле.
Петровското пиле е едно от задължителните блюда, които традиционно трябва да присъстват на всяка християнска трапеза за Петровден.
За ястието са ви необходими 1 пиле, 125 г масло, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, сол и черен пипер на вкус.
Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.
За празника се приготвя и специален обреден хляб, наречен колак. В различните региони в България рецептите за хляба са различни. Задължителните продукти за приготвянето му обаче са брашно, яйце, мая, сол, захар и олио.
От този хляб се занася в църквата, за да бъде осветен. На Петровден в храма се носят и ранните ябълки, наречени петровки. Тъй като ябълката символизира райската градина, се вярва, че осветеният плод ще помогне на мъртвите близки да влязат в Рая.
Овчарската торта или наричана още Бял мъж е сред традиционните ястия за Петровден.
Тортата се приготвя от мляко, захар, сирене и брашно. Сиренето трябва да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи.
Десертът е бял на цвят и в някои краища се нарича сиромашка торта. Освен че е много вкусна, тортата е и много полезна.
Тъй като от Петровден започва работата по полето, белият десерт се приготвя, за да има бяло брашно след жътвата.
На 29 юни приключват Петровите пости, които са започнали в неделята на Петдесетница. Обикновено Петровият пост е около 2 седмици и се изпълнява, за да бъдат почетени всички християни, които са били подложени на гонения.
Петровият пост не е толкова строг като Великденския и Коледния и на него се разрешава консумацията на риба и морска храна, както и на храни с животински произход като мляко и яйца.
Вижте още за:
- Кулинарната традиция на Петровден;
- Празнична питка за Петковден;
- Пиле за Петровден.
Коментари