gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от черен боб

Здравословни ползи от черен боб

МаринаМарина
Джедай
15686
Черен боб
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

За здравословните ползи на черния боб се знае от хиляди години. Той е станал неизменна част от менюто на населението на Южна Америка благодарение на ценните му качества.

Черният боб е с високо съдържание на фибри, фолиева киселина, протеини и антиоксиданти. Също носи на организма голямо разнообразие от витамини и минерали, важни за неговото здраве.

Благодарение на фибрите и протеините в черния боб се регулира чревната перисталтика, подпомагайки по-бързото усвояване на храната в стомаха и нейното преминаване в червата. Заедно с това се поддържа балансът на чревната микрофлора.

И отново с помощта на тези две съставки се регулират нивата на кръвната захар в организма. Белтъчините и диетичните фибри регулират храносмилателната система, така че не позволяват резки промени в нивата на глюкозата в кръвта.

Черният боб, богат на антиоксиданти и разтворими фибри, подпомага здравословното състояние на сърдечно-съдовата система. Фибрите подпомагат организма и в борбата с високия холестерол, предпазвайки го от болести на сърцето и кръвоносните съдове. С консумацията на черен боб се намалява рискът от сърдечен инфаркт, както и поява на атеросклероза – натрупване на мастни плаки по вътрешната страна на кръвоносните съдове, запушвайки ги и намалявайки кръвоснабдяването в определени органи.

Антиоксидантните ползи от приема на черен боб са големи. Малките бобчета предпазват организма от възпалителни болести, повишавайки имунната му защита, което е много важно и за борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Киноа с черен боб

Бобът е богат на фолати, магнезий, цинк и манган.

Смята се още, че черния боб е много полезен и за нервната система на човека. Това е така, защото той съдържа фолиева киселина (витамин В6), която участва в производството на аминокиселини. А те, от своя страна, са нужни за правилното функциониране на нервната система. Също този витамин е важно да бъде в нормални стойности по време на бременността. От него зависи правилното развитие на главния и гръбначния мозък на плода.

По тази причина с цел превенция фолиевата киселина се приема допълнително от бременните жени, за да се намалят рисковете от заболявания на нервната система на нероденото дете (спина бифида).

Други експерти посочват черния боб и като средство за предотвратяване развитието на злокачествени заболявания.

Също черния боб е богат на молибден, минерал от особена важност за импотентността при мъжете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest