Касисът е изключително полезен за организма, като според някои източници дори е по-добра алтернатива на т.нар. суперплодове, които са доста скъпи.
В него се съдържат антиоксиданти и хранителни вещества, които му дават възможността да си съперничи с някои от далечните си събратя – годжи бери, акай бери и др.
В касиса има много витамини, които стимулират работата на мозъка и тялото. Според британския вестник има основни шест причини, които ще ни подтикнат да се доверяваме по-често на този лилав плод.
- Помага на черния дроб – според специалисти от университета в Турку, Финландия хората, които редовно си похапват от касиса, значително намалят ензима ALAT (alanine aminotransferase), който показва увреждане на черния дроб.
Според специалистите от факултета по биохимия и хранителна химия в дългосрочен план това би могло да помогне за понижаването на опасността от сърдечно-съдови заболявания;
- Помага за подобряване на концентрацията – заради множеството антиоксиданти, които съдържа в себе си, касисът помага за прогонването на умората и може значително да повиши бдителността.
Резултати от минало изследване показват, че хората, които са увеличили приема на лилавите плодчета, са намалили психическата си умора. Проучването е проведено в Нова Зеландия. Според учените добре е да се пие екстракт от плода винаги преди стресиращи умствени изпитания;
- Помага при възпаление на уринарния тракт – в касиса се съдържа веществото проантоцианидин. Това вещество се съдържа и в червените боровинки и помага на организма, като спира бактериите, които полепват по стените на уринарния тракт. По този начин предпазва от възпаления. Според специалистите боровинковите продукти могат да спрат растежа на някои видове вредни бактерии;
- Помага за правенето на упражнения по-дълго време – касисът помага за намаляване натрупването на млечна киселина в кръвта, която, от своя страна, може да причини болки в мускулите по време на упражнения.
Скорошно изследване, което е проведено в университета в Чичестър, Великобритания, показва, че стрит прах от касис намалява натрупването на лактат по време на експерименти с каране на велосипед. Изследването е проведено във факултета по спортни науки;
- Помага за по-добро зрение нощем – флавоноидните съединения и антоцианозидите, които има в боровинковите продукти, са мощни антиоксиданти. Те всъщност са в основата на вещество, което се нарича rhodopsin. Това е пигмент, намиращ се във фоторецепторните клетки, които от своя страна възприемат светлината;
- Помага на организма да се предпази от настинка или грипно състояние – в него има по-голямо количество витамин С, отколкото в портокала.
Коментари