Психическа нестабилност и редица болести дебнат вегетарианците. Това показва ново изследване, проведено от австрийски учени. Оказва се, че хората, изключили животинските продукти от менюто си, са по-податливи на ракови заболявания, депресивни състояния и алергии.
Специалисти от Австралия буквално разбиха на пух и прах всеобщото схващане, че любителите на плодовете и зеленчуците са по-здрави от месоядците. Според данните от проведеното изследване ограниченият прием на наситени мазнини травмира организма и психиката и причинява по-висока заболеваемост.
По време на своя експеримент австралийските изследователи събрали 1320 доброволци. От тях 330 били вегетарианци, други 330 се хранели с месо и обилно количество зеленчуци, 330-ядящи малко месо, а последните 330 били хора, които консумират месни продукти всеки ден.
По думите на специалистите изследването показало, че пълнолетните австрийци, които ядат само растителна храна, са с разклатено здраве, имат недобро качество на живот и често имат нужда от медицински прегледи.
Специалистите признават, че засилената консумация на плодове и зеленчуци наистина влияе добре на здравето ни, но драстичното отказване от определени храни и напитки стресира организма ни и само ни вреди.
Австралийските учени не са единствените експерти, обявили се против строгата растителна диета. Много други учени също въстанаха срещу вегетарианството с аргумента, че растителната храна не съдържа всички необходими на човек витамини.
Според тях в месото се съдържат незаменими аминокиселини и витамини от животински произход - D, В2 и В12. От своя страна зеленината не може да запълни техния недостиг, а това води до проблеми със зрението, отслабване на паметта, разрушаване на костите и зъбите.
Учените смятат, че месото, млякото и яйцата не могат да бъдат заменени с нищо, защото са най-добрите източници на енергия. Лишаването от риба също води до глад на ненаситени мастни киселини, които участват в изграждането на простагландините -съставна част на всяка клетка.
Изводът, до който повечето учени са достигнали единодушно е, че в основата на дългия живот и отличното здраве стои балансираното хранене с преобладаващо количество плодове и зеленчуци, а не пълно отказване от месото, рибата, яйцата и млякото.
Коментари