Дълго време диетолозите ни съветваха да внимаваме с консумацията на яйца. При хората със сърдечни проблеми това бе считана за една от храните, които може да влоши състоянието им.
Нови изследвания на британски учени обаче категорично опровергаха лошата слава на яйцата. Те са категорични, че яйчният холестерол не е вреден за организма и няма причина да се страхуваме от него.
След дълги наблюдения над група доброволци с цел да се изясни дали честата консумация на яйца повишава нивото на холестерола в кръвта и води до развитието на атеросклероза, учените заключили в полза на кокошия продукт.
Оказало се, че практически яйчният холестерол не влияе на общата концентрация холестерол в организма. Само 1/3 от него постъпва в кръвта от хранене, а яйчният холестерол реално дори не се абсорбирал от кръвта.
Специалистите съветват вместо да се ограничаваме в консумацията на яйца, да редуцираме до минимум ежедневното си меню от мазни меса и млечни продукти.
Именно тези две храни са причина за лошия холестерол в организма на човек.
Коментари