gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кофеинът ни помага да запазим спомените

Кофеинът ни помага да запазим спомените

Пиене на Кафе

От доста време учените обръщат внимание на вредите, които може да причини кафето и по-точно кофеинът. Едно от последните изследвания показва и положителната страна на кофеина.

Според американски специалисти кофеинът успява да засили умението ни да запаметяваме и да си припомняме поне 24 часа, след приетото количество.

Американски учени твърдят, че благодарение на кофеина, потокът от спомени, които остават в паметта, се засилва. По този начин на по-късен етап спомените могат да бъдат възстановени ясно.

В изследването са участвали доброволци, които не приемат редовно напитки, които съдържат кофеин. Те са били разделени на две отделни групи. Първо на участниците е възложена задачата да запомнят поредица от няколко картини.

Пет минути по-късно специалистите са дали на доброволците от едната група плацебо, а на останалите 200 мг кофеин, което е долу-горе количеството на една голяма чаша кафе. На другия ден задачата на участниците била да покажат колко добре са запомнили картините от предишния ден.

Групата, на която учените са дали кофеин, са запомнили доста повече детайли, отколкото хората от другата група, сочат резултатите. На този етап, обаче, учените не са убедени какъв е този биомеханичен механизъм, който засилва този процес.

Кафе

Независимо, че кофеинът влияе добре на паметта, не е добра идея с него да се прекалява. Големите дози от него могат да ни създадат много здравословни проблеми, а освен това и не са гарант за по-ясни спомени и по-добра памет.

Ако пиете чаша кафе в следобедните часове, може да съкратите съня си с цял час, сочат резултати от друго изследване. Ясно е, че колкото по-късно пием кофеинова напитка, толкова по-трудно ще заспим. Изследването обаче подчертава, че подобни навици могат трайно да увредят пълноценния ни сън и да го намалят с цял час.

Доцентът по психиатрия и поведенчески невронауки в Университета Уейн Стейт (Детройт) и изследовател в Изследователския център за нарушения на съня Хенри Форд, доктор Кристофър Дрейк е провел изследване с 12 човека.

Той е проучвал по какъв начин влияе напитката на тези хора, за които било известно, че имат здрав модел за сън. В края на проучването, след събраните данни, учените установяват, че приемането на кофеин може да наруши сериозно нормалните модели на сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest