Чесънът или чесновият лук представлява многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови. Видът се среща само култивиран. Смята се, че е получен в резултат на културна селекция преди десетилетия. Най-често се консумира подземната складираща структура, наречена глава. Чесновата глава се състои от дузина или повече отделни скилидки. Именно този вид чесън е с розово оцветяване.
Екип от учени работи над нов проект за извличане на екстракт от розовия чесън, отглеждан в град Куенка. Установено е, че именно този вид чесън притежава антиоксидантни и противоплесенни свойства. Именно те могат да се използват като естествени фунгициди в хранителните опаковки, тъй като унищожава плесените в хранителните продукти.
Свойствата на чесъна били известни още на шумерите. Те го използвали в кулинарията и медицината.
През последните десетилетия множество проучвания доказаха неговите безспорни антиоксидантни, противовъзпалителни и пречистващи свойства. Днес той е традиционна подправка и продукт в много страни. Използва се суров и термично обработен. С него се лекуват редица болести - сърдечно-съдови и ракови.
В наши дни Китай осигурява 84% от световната продукция на чесън. За Европейския съюз най-голям производител е Испания.
Розовият чесън от град Куенка е известен по целия свят. Той има характерен цвят, силна специфична миризма и стимулиращ, пикантен вкус.
Предстои влагането на активните вещества от него, с изразени противоплесенни свойства в полимери, в хранително-вкусовата индустрия за пакетиране. Така животът и срокът на годност на храните ще се увеличат значително.
Освен това ще са биологично чисти. За да се стимулира производството на тази култура, е необходимо да се предоставят нови възможности за употребата му. Именно с тази цел се провеждат все по-мащабни опити за използването му в различни аспекти на промишлеността.
Коментари