Вкусно събитие оживи старата българска столица Велико Търново. С коледен кулинарен конкурс и шоу Общината изненада своите жители. Мероприятието, което се проведе в парк Марно поле, беше част от коледната програма на Общината.
Гостите на кулинарното събитие се запознаха лично с чудесата, които сътворяват виртуозите в кухнята шеф Валери Нешов и кулинарният блогър Дарин Стойков.
Те впечатлиха публиката с вкусотии като телешко, задушено със сини сливи, сармички с кълцано месо, лимец и булгур. Освен това запалените кулинари представиха пред великотърновци иновативни уреди, с които да приготвят гозбите си по-здравословно, без да се лишават от техните полезни съставки и витамини.
Самият Дарин Стойков признава, че няма кулинарно образование, но благодарения на дядо си е усвоил особеностите при приготвянето на вкусни ястия.
Българите не хапват здравословно, но вече съществува тенденция, при която хората започват да обръщат внимание на това, смята шеф Нашов, цитиран от ДарикНюз.
Готвачът беше председател на комисията, която разгледа и оцени вкусотиите, изложени от местните жители за коледния кулинарен конкурс. Сред журиращите бяха още етнографът от Регионалния исторически музей Миглена Петкова и Жени Сапунжиева- председател на Областния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Несъмнено събитието донесе много емоции на гражданите. Всеки от участниците имаше възможност да се докаже с няколко ястия. Те с трепет показаха сътворените от тях кулинарни изкушения.
Журито трябваше да оценява различни питки, обредни хлябове, баници, посветени на предстоящите коледни празници. Участниците бяха приготвили още възхитителни коледни сладки и баклави.
Две от наградите бяха спечелени от Корнелия Ангелова, която впечатли журито с невероятната си пита Коледна звезда, а също и с тестено изделиe, наречено Коледно дърво.
Анна Ангелова пък грабна втора награда, тъй като омагьоса строгото жури със своите коледни сармички. За усилията си бяха наградени Цветелина Рускова и Румен Михайлов, които си тръгнаха от коледния кулинарен конкурс с поощрителни награди.
Коментари