Печената коледна пуйка е сред любимите ястия на немалко нашенци. Оказва се обаче, че за да се сдобием с качествено пуешко месо, ще трябва да отделим немалка сума. Това удоволствие ще ни струва към 70 лева, сочи проверка на НовинарБг.
В случай че купувачите държат да похапнат за празниците птица, отгледана в българска ферма, те ще трябва да заплатят по 7 лева за килограм живо тегло. Обикновено пуйките, отглеждани с такива цели, тежат по десетина килограма. Някои стопани се съгласяват да намалят цената на бройката, но при положение че купувачът си тръгне с повече от една птица. По тази причина някои любители на пуешкото се комбинират с близки, за да получат намаление.
Иначе с пуйка можете да се сдобиете и от някоя хранителна верига. В този случай обаче няма да сте наясно при какви условия е отглеждано животното. Освен това месото ще е замразено. Предлаганите на пазара пуйки в момента най-често са от Франция. Стойността им възлиза на по 5-5.70 лева за килограм.
Същите вериги ще ви предложат за почти 5 лева на килограм охладена пуешка подбедрица с кожа. За по 12 лева на килограм пък в немалко супермаркети се предлагат и петлета. Ако не ви се занимава да избирате пуйка и да я приготвяте, имате възможност да закупите от хипермаркетите печена пълнена пуйка за 45 лева на бройка.
Независимо от по-примамливите цени на вносните птици българинът явно държи на качеството, тъй като предпочита да си закупи продукта от производителя. В по-малките търговски обекти също се опитват да привлекат клиентела с промоционални оферти.
От бакалиите са намалили цените на някои пилешки пържоли. Това определено ще се понрави на нашенците, които предпочитат пилешкото месо, тъй като се приготвя по-бързо от пуешкото, пък и са си свикнали с него. Освен това излиза и по-изгодно от останалата мръвка.
Освен пилешко месо по празниците нашенецът си хапва и свинско. Става ясно, че свинските пържоли от бут например излизат 7.60 лева за килограм. За малко прасенце, тежащо 13 килограма пък, ще трябва да броите по 10 лева на килограм.
Коментари