gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как храната да не ни разболее?

Как храната да не ни разболее?

Здравословно хранене

През студените месеци от годината имунната система на всеки човек се нуждае от допълнително подкрепа, за да се предпазим от вирусите, които ни атакуват.

Комбинацията от лошото и студено време, липсата на достатъчно витамини и минерали в храната, която се консумира, и постоянните атаки на патологични микроорганизми правят човек по-чувствителен и организмът лесно се подава на заболяванията.

Можете пиете витамини, които се предлагат в аптеките, но ако искате да избегнете медикаментите, просто разнообразете менюто си.

За да се предпазим от здравословни проблеми през зимата, е необходимо да се храним с пълноценна храна, такава, която да има достатъчно витамини в себе си и която ще осигури всички необходими вещества на организма.

Мед

Как да разберем дали имаме слаб имунитет?

Ако често ви се появяват херпеси или пък боледувате от простудни заболявания много пъти за кратък период (около 4 до 6 пъти за година), значи имате нужда да засилите защитните сили на организма си.

Решението

Много е важно дори през зимата да не пренебрегвате плодовете и зеленчуците. Хубаво е те да се консумират преди основно ядене, тъй като липсата на друга храна в храносмилателната система ще позволи на организма да извлече всички полезни вещества и да ги усвои по-лесно.

Млечните продукти също са важна част от менюто – пробиотиците в киселото мляко подпомагат за поддържането на здрава имунна система.

Плодове

Не пренебрегвайте и храните, които имат антиоксидантно действие, каквито са повечето плодове и зеленчуци и най-вече тези, които имат червен, тъмнозелен и оранжев цвят. Желателно е да се изяждат поне по 400 грама на ден от тези храни.

Разбира се добре познатите чесън, лук, праз, също не бива да се пренебрегват. В тях има сулфиди – те успяват да потиснат растежа на микробите и намаляват възпалителните процеси в организма. По този начин засилват защитните сили на организма.

Ежедневно трябва да похапвате и поне по един представител на храните, богати на белтъчини – това са месо, млечните продукти, риба, бобовите храни, ядки и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest