Теглото на пилешкото месо, което се предлага на нашите пазари, е изкуствено увеличено като 50 процента от съдържанието на месото е чиста вода. Увеличени са и количествата на сол, твърдят експерти пред 24 часа.
Въпреки добавените вода и подправки месото е годно за консумация и не застрашава с нищо здравето на потребителите. Големият проблем в случая е, че клиентите са принудени да плащат за пиле, което след приготвянето му се оказва два пъти по малко от теглото, изписано на етикета.
Практиката с добавяне на вода, за да се увеличи теглото на месото, се използва от почти всеки производител у нас. По този начин те вдигат цената на продукцията си. Голямата измама бе доказана след направени анализи на европейски лаборатории.
Процедурата с добавяне на вода е изцяло за сметка на потребителите, които едва след като сготвят месото, откриват голямата измама.
В България няма регулатор, който да следи водата в месото, и само специализирани европейски лаборатории могат да покажат точното съдържание на пилешкото месо у нас.
Шефът на Българската агенция по безопасност на храните професор Пламен Моллов не отрича измамата, но успокоява, че при проверки е доказано, че добавената вода не е опасна за хората.
Клиентите обаче недоволстват, защото макар и безопасна, тази вода им струва доста скъпо.
Проверка на БНТ показва, че при 3 закупени пилета от нашите магазини след изпичане водата от тях се равнява на половината от съдържанието им въпреки високите им цени.
В българското пилешко месо не са открити антибиотици, застрашаващи човешкото здраве. Моллов съветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да предпочитат утвърдени марки и производители.
Съдбата на водното съдържание в родното пилешко се разглежда от няколко години, като миналата година се реши да няма никакво ограничение за добавянето на вода в месото, за да се уеднаквим с европейските директиви.
От Министерството на земеделието и храните заявяваха, че подобно ограничение ще донесе на България големи санкции.
Коментари