Най-популярните швейцарски сирена
Najpopularniji švajcarski sirevi
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните швейцарски сирена

Най-популярните швейцарски сирена

Ементал
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

За какво се сещате, когато си помислите за Швейцария? Може би в главата ви нахлуват висок стандарт на живот, часовници, шоколад, банки и разбира се сирене.

Швейцарските сирена като че ли нямат нужда от особено представяне – те са нещо като визитната картичка на страната. Ето и кои са най-популярните швейцарски сирена, които човек трябва да опита:

Ементал (Emmental) – със сигурност това е най-популярният млечен швейцарски продукт. Сиренето е покрито с дупки и има характерен жълт цвят.

Фондю

Продуктът ферментира няколко месеца, преди да стане годен за консумация. За направата на само една пита сирене, около 70 килограма, са необходими между 700 и 900 литра мляко.

Тет де Муан (Tête de Moine) или още „главата на монаха“ е полутвърдо и полуотлежало сирене, тоест млечният продукт зрее между 3 и 4 месеца.

Интересен факт за това сирене е, че то не се реже с обикновен нож – необходимо е да се стърже на розички със специален за целта нож, който се нарича Жирол. Поднесено така сиренето може да се комбинира с всякакви салати, хляб и др.

Грюер (Gruyère) – това сирене трябва да отлежи поне половин година в специални изби, където температурата е не по-малко от 11 и не повече от 14 градуса, а влажността е до 90 %.

Апенцлер

Грюер е много подходящ за приготвяне на фондю – млечният продукт се приготвя от висококачествено непастьоризирано краве мляко. За да се получи един килограм от това швейцарско сирене, са необходими 12 литра мляко.

Апенцелер (Appenzeller) е сирене, което се произвежда при строги условия – интересното при това сирене е, че се слага в специална саламура, в която има подправки. Има много разновидности, но класическия му вариант трябва да зрее три месеца.

Сбринц (Sbrinz) е краве сирене, която се използва широко в швейцарската кухня – много често като заместител на пармезан. Млечният продукт е със златиста коричка и има твърда текстура – за да се настърже се използва специален нож.

Това сирене се прави само с краве мляко и може да продължи да узрява до три години, а след като е готово може да се използва за приготвянето на различни сосове за паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest