Кокосова Захар
Kokosov ŠećerCoconut Sugar
gotvach.bg»Статии»Подправки»Кокосова Захар

Кокосова Захар

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Кафява кокосова захар
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Кокосовата захар представлява натурален подсладител, който се отличава със златист до кафеникав цвят и кристална или леко гранулеста структура. Тъй като тя се състои предимно от захароза, вкусът ѝ може да се сравни с този на карамел.

Кокосовата захар се добива от кокосовите палми /Сoco nucifera/. Този вид растение принадлежи към семейство Палмови и се среща в Индонезия, Индия, Филипините, Виетнам, Индия, Шри Ланка, Мексико, Танзания и Малайзия.

Кокосовата палма може да нарасне до около тридесет метра на височина. Тя притежава зелени, перести листа, които достигат дължина от четири до шест метра. След като листата остареят, те изпадат и стволът на растенията остава гол и гладък.

Палмите дават между 10 и 150 плода годишно, които тежат до 2.5 килограма. Всеки кокосов орех има във вътрешността си бяла твърда ядка, която се консумира, както и кокосова вода, която също може да се употреби за хранителни цели.

Интересно обаче е, че кокосовата захар не се получава от плода на кокосовите палми, а от техните цветове. Тя се употребява като традиционен подсладител и то вече столетия наред от народите в Югоизточна Азия, където вирее голямо количество от тези дървета.

Съдържание на кокосова захар

Кокосовата захар е източник на витамини и минерали. Тъй като този вид подсладител не е обработен, в него се намират същите шестнадесет аминокиселени, които присъстват в течността, от която се произвежда.

Оказва се, че в състава му има аспарагинова киселина, глутаминова киселина, серин, треонин, а също и неголеми количества от разни други съществени и несъществени аминокиселини.

Междувременно в кокосовата захар са поместени и ценни минерали като магнезий, калий, фосфор, азот, манган, мед, сяра, натрий, хлор, бор, цинк, желязо, протеини, мазнини и въглехидрати. Този натурален подсладител е източник и на витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6, витамин В8 и витамин В12.

Кокосови Палми

Производство на кокосова захар

За да се произведе кокосова захар, преди това трябва да се добие сок от цветовете на кокосовата палма. За целта цветовете се разрязват и от тях потича почти прозрачна течна субстанция. След това сокът се събира в специални бамбукови съдове.

Така добитият материал се подлага на нагряване, за да може да се освободи от съдържание на вода. След този процес се получава гъста субстанция, който пък се подлага на охлаждане, за да се получи предлаганата на пазара кокосова захар.

Готвене с кокосова захар

Кокосовата захар може да се използва за подслаждане на кафе, чайове, натурални сокове и смутита, но също така и при приготвянето на домашни сладкиши като торти - и в кремовете и тестото дава особено фина текстура, за разлика от обикновената захар.

Обикновено за торти се стопява след 5 минути в течността, необходима за състава (мляко, масло, кисело мляко, течна сметана, плодов сос, разтопено масло и др.). Не са необходими специални трикове в рецептите: просто заменете обичайното количество захар, необходимо за тази рецепта, с еквивалентно количество кокосова захар. Получените печива ще имат по-порест вид поради гранулирането на захарта.

Въпреки че е сравнително нов продукт у нас, кокосовата захар от много време се употребява в чуждестранната кулинария. Тъй като тя се доближава до кафявата захар, може да замести както нея, така и бялата захар, меда и кленовия сироп в множество рецепти.

През последните години тя става достоен заместник и на агавето в голяма част от веганските рецепти, както и в сладките изкушения, предпочитани от суровоядците. Обикновено замества бялата захар в съотношение 1:1.

Подходяща е за употреба в рецепти за бисквити, мъфини, кексове, торти, баклави, кремове, мусове, бонбони, шоколади, рула, вафли, гофрети, палачинки, сладоледи, конфитюри и други.

Може да се използва за подслаждане и на плодови салати, плодови млека и печени плодове. Особено подходяща е за овкусяване на нектари, сокове и топли напитки като кафе и чай.

Кокосова захар

Ползи от кокосова захар

Смята се, че този натурален продукт е много полезен за нашия организъм и превъзхожда в много отношения други подсладители (най-вече аспартама, цикламата и захарина).

При повече захарозаместители гликемичният индекс е над 69, а при рафинираната захар може да достигне дори 90. За сметка на това при кокосовата захар той е едва 35, което ще рече, че след прием на продукта, организмът се освобождава балансирано от придошлата енергия, без това да влияе драстично в нивата на кръвната захар. Точно това безценно качество на кокосовата захар я прави изключително подходяща за хората, които страдат от диабет, както и за тези от нас, които са предразположени към заболяването.

Безспорно най-осезаемото свойство на кокосовата захар е способността ѝ да зарежда организма с енергия. Приета сутрин с кафето, тя бързо ободрява, а вечер-спомага за преодоляване на натрупаната през деня умора.

Положителните качества на този подсладител обаче не свършват дотук. Както стана дума вече, тя е източник на витамини, минерали, заменими и незаменими аминокиселини. Всички те са нужни за правилното функциониране на мозъка и нервната система.

Оказва се, че приемът на този вид подсладител спомага за избавянето от депресии и за освобождаването от чувството за тревожност. Също така оказват влияние и върху човешкия метаболизъм. Освен това са нужни за израстването и възстановяването на клетките, както и при производството на хормони.

Кокосовата захар от много време се използва в Азия, но не само като подсладител в сладките изкушения, но и като добавка при някои билкови лекарства. Истинската и качествена кокосова захар не съдържа консерванти или други добавки и по тази причина у нас може да се намери в специализираните биомагазини.

Според организацията по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization, FAO) този вид захарозаместител е сред най-устойчивите подсладители, откривани за момента.

Кокосовата захар може да приеме формата на:

- захарна паста;

- пудра захар;

- обикновени захарни гранули;

- блокчета захар.

По този начин кокосовата захар има различни цветове: от много светложълто до тъмнокафяво.

Кокосовата захар е по-малко обработена от останалите видове захар, по-малко сладка, но по-питателна, пълна с минерали и витамини.

Кокосовата захар също се преработва, но тя не преминава през толкова много етапи на рафиниране, колкото обикновената захар, например бялата захар. И в този случай говорим за минимален етап на обработка. 

Което я превръща в много по-естествен подсладител, който запазва голяма част от хранителните си вещества: желязо, цинк, калций, магнезий, калий, витамин С, витамин В8, полифеноли, фитонутриенти, флавоноиди, антиоксиданти, жизненоважни за нашето тяло. Кои други захари и подсладители са толкова хранителни и полезни?

Инулинът, който се намира във фибрите на сока, от който се извлича кокосова захар, има много по-нисък гликемичен индекс от обикновената търговска захар (т.е. 35 срещу 60). 

Това означава, че кокосовата захар не повишава нивата на кръвната Ви захар и е единственият естествен подсладител, който може да направи това. Освен това кокосовата захар помага за понижаване на лошия холестерол в организма.

Дори съдържанието на фруктоза в кокосовата захар е много по-ниско от това на другите подсладители: 45% в сравнение с 90% фруктоза, открита например в сироп от агаве. Всичко това в крайна сметка се превръща в много по-малко сладък вкус от другите видове захар и подсладители. В същото време трябва да знаем, че ароматът и вкусът варират в зависимост от вида на палмата, от която е извлечена кокосовата захар.

Видове кокосова захар

Вреди от кокосова захар

Както повечето подсладители, така и кокосовата захар може да нанесе известни вреди на организма. Такива явения могат да се наблюдават, в случай че тя се приема регулярно в прекалено големи количества. Тогава съществува риск продуктът да причини наднормено тегло или дори затлъстяване.

Макар и малко по-здравословна от тръстиковата захар, "общата", с която сме свикнали, кокосовата захар трябва да се използва умерено, в малки количества и след дискусия с диетолог, особено ако страдаме от диабет, метаболитни заболявания, храносмилателни, чернодробна или бъбречна. Лекарят може да ни каже в какво количество и комбинации можем да консумираме кокосова захар.

Освен това не трябва да забравяме, че този подсладител съдържа и фруктоза, вид захар, която бързо се превръща в мазнини в тялото ни. Следователно не трябва да консумираме големи количества фруктоза, освен тази, която получаваме от пресни плодове. По подразбиране не трябва да използваме големи количества кокосова захар всеки ден, а само от време на време - когато искаме да приготвим торта, например.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest