Фасулът е незаменим помощник на практикуващите народна медицина, тъй като е истински извор на полезни за организма вещества. Той съдържа голямо количество нишесте, други въглехидрати и белтъчини, както и богат набор от витамини.
Освен това в една от предпочитаните храни на българина се намират всички минерали и вещества, необходими за нормална жизнена дейност, а белтъчините му са лесноусвоими и са близки до месото и рибата. Фасулът съдържа също така витамини С, B1, В2, В6, РР, микро и макроелементи.
Ако сте отслабнали след заболяване или депресия, фасулът ще ви помогне. Това особено важи за белия фасул, той помага за напълняване след рязко отслабване.
Полезен е за стомаха и за това се препоръчва при много болести на стомаха. Освен това има уникалното свойство да действа благотворно на нервната система, връща спокойствието и усмивката.
Бобовите зърна са полезни за зъбите, тъй като ако се консумират често, те предпазват от зъбен камък. Това се обяснява с антибактериалните свойства на растението.
Освен хранителни, то има и разкрасяващи свойства. Сварения боб, претрит през сито, се смесва със зехтин и лимонов сок. Ползва се като подмладяваща маска, която помага за отстраняването на бръчките.
Консумацията на фасул помага също така за разбиването на камъни в жлъчката, но все пак е добре да се посъветвате с лекаря си. Бобът помага при проблеми с потентността, а зеленият фасул регулира обмяната на соли в организма.
И, което е най-важно, за разлика от много продукти бобът запазва полезните и лечебните си свойства дори при топлинна обработка и консервиране.
Коментари