Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Изпитаната рецепта на баба за приготвяне на вкусен бобец

Изпитаната рецепта на баба за приготвяне на вкусен бобец

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
127
Боб с месо

Стария фасул е от семейството на бобовите растения. Съдържа висок процент протеини, които са особено полезни за бременните жени и деца. Също така старият фасул е богат на фибри, които оказват ефективно влияние върху храносмилателната система.

Освен че е богат на протеини, съдържа и неорганични соли, което е благоприятно особено за костната система. Съдържа още витамините А, В9 и С. Витамин В5 и калции са с по-ниско съдържание в стария фасул.

Консумацията на стар фасул окозва положителен ефект върху нервната система. Отговаря на необходимия дневен прием на енергия и сила. Спомага за облекчаване на физическата и умствената умора. Освен това бобът спомага и при изхвърляне на камъни и песъчинки от бъбреците.

Фасулът е полезен и за диабетиците. Консумацията му намалява нивото на захарта в кръвта. Играе важна роля при укрепването на костната структура и оказва положително въздействие при ревматизъм.

Единственото негативно е, че при неправлното приготвяне на стария фасул, придружен с червени меса, води до образуването на излишни газове.

Тънкости при приготвяне на стар фасул

Фасулът се накисва 24 часа, преди да бъде сготвен, в студена вода. Това е важно за освобождаването на газ от зърната. След това се сварява на среден огън, докато се образува пяна на повърхността. След това пяната се обира и фасулът се измива добре с хладка вода. Това намалява образуването на газове и подуването на корема.

Боб

За да бъде по-вкусен, се препоръчва да се сготви с масло. Маслото трябва да е старателно разтопено, за да не дразни стомаха.

Ако се готви фасул с червено месо, е важно да се отстрани червеният сок на месото. Иначе това може да развали вкуса на ястието.

Препоръчително е месото да бъде много добре и внимателно измито.

Доматеното пюре, което се слага във фасула, трябва да е много добре запържено.

Изпипана рецепта за приготвяне на стар фасул

Необходими продукти: фасул - 2 в.ч.; пастърма - 100 г; лук - 1 глава; домати - 2 бр.; доматено пюре - 2 с.л.; чесън - 2 скилидки; масло - 50 г; сол и мащерка

Начин на приготвяне: Накисва се фасулът, сварява се и се измива добре. Пастърмата се надробява. Маслото се разтопява и се запържва нарязана пастърма в него. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът се надробява ситно. Към запържената пастърма се добавят доматите и лукът и се запържват още.

След това се добавя и доматеното пюре, като трябва да се запържи много добре. Накрая се овкусява с чесън. Тази смес се добавя към вече сварения и добре измит фасул. Разбъркват се добре, долива се вода, посолява се и се сварява на слаб огън. След като се вдигне от огън, се поръсва с мащерка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest