Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»На Спасовден честит празник на хлебарите и сладкарите

На Спасовден честит празник на хлебарите и сладкарите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
На Спасовден честит празник на хлебарите и сладкарите

Днес православните християни празнуват Спасовден, познат още като Възнесение Господне.

Спасовден е подвижен християнски празник, който се празнува 40 дни след Великден и отбелязва момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари.

За първи път празникът на хлебарите и сладкарите се чества официално през 1915 година по предложение на съюза Задруга на хляба. Народните вярвания повеляват днес да се прави курбан, а за здраве да се раздават обредни пити хляб и варено жито.

Освен хлебари и сладкари на днешния ден имен ден имат Спас, Спасимир, Спасена, Спасимира, Спаска и Спасияна. Професионален празник днес имат и шофьорите.

Варено жито за Спасовден
Снимка: Мария Симова

Съвсем не е случайно, че хлебарите празнуват именно на Възнесение Господне. За българите хлябът е свещен и незаменим, а думата хляб в много случаи означава хранене, нахранване. Хлябът олицетворява в себе си идеите за естествените процеси – раждане, умиране и възкресение – ново начало.

Хлябът е част не само от ежедневната, но и от празничната трапеза, като за всеки един народен обичай и всяко истински важно събитие се замесва погача. Хляб се замесва и на всички големи църковни празници – Бъдни вечер, Коледа, Гергьовден, Трифон Зарезан, Тодоровден, Бабинден и разбира се – Спасовден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос е останал на земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите. Празникът се нарича Спасовден, защото именно с Христовото възнесение завършва актът на човешкото спасение.

Спасовден

На четиридесетия ден от Възкресение Исус се явил за последен път на учениците си, извеждайки ги от града в Елеонската планина, намираща се на два километра от Йерусалим.

Благославяйки ги, Исус се отделил от земята и подет от облак, бавно се издигнал към небето. Апостолите се поклонили и не могли да откъснат поглед от невероятната гледка.

Според българските традиционни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви, които берат и се кичат с цъфналия през нощта росен.

Смята се, че с росен се лекуват болните и бездетни хора. Ако на днешния ден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата – обилна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest