Шоколадът е хранителен продукт, получен от какаото. В него хората влагат всевъзможни и разнообразни съставки. Обичайно той се произвежда от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Продуктът е изобретение на древните ацтеки. В Мексико, Централна и Южна Америка шоколадът е познато от поне 3 000 години.
За да се получи млечен шоколад, към натуралния, получен от какаова маса и какаово масло, се добавя мляко. Спорът дали е полезен или не датира от години.
Зад ползите на млечният шоколад стоят фактори като съдържание на антиоксиданти в какаото. Противниците му пък посочват съставки като захарта и млякото.
Доказано е, че консумацията на шоколад в умерени количества способства свалянето и нормализирането на кръвното налягане. В натуралния шоколад се съдържат и доста антиоксиданти, които се грижат за сърцето.
Прекомерните количества шоколад, от друга страна, обаче водят до повишаване на рисковете от сърдечни заболявания, кариеси и най-вече затлъстяване.
В едва 100 г шоколад се съдържат поне 500 калории. Това се обуславя от високите нива на захар в състава му.
Сред заблудите около шоколада най-популярна е тази, че от черният шоколад не се пълнее. Истината е, че независимо дали е млечен, черен, бял или обогатен с различни продукти, шоколадът има почти еднаква калорийна стойност – около 520 и 560 калории за 100 г. Това е същото количество, колкото има в едно нормално ястие.
Въпреки това мнозина твърдят, че именно млечният шоколад е по-малко калоричен. Той се състои от какаова маса, какаово масло и захар в комбинация с повече мляко на прах или пък сметана.
Едно от обясненията за предполагаемия му диетичен ефект е, че тези екстра съставки по-бързо засищат желанието за шоколад. Освен това тъмният шоколад се смята за по-здравословен, тъй като в какаото има вторични растителни вещества, предпазващи от ракови заболявания.
Млечният шоколад е използван и като лекарство. Още през XVI в. той е прилаган за възвръщане на загубено тегло или за подобряване състоянието на кожата, при болни, които са отслабнали рязко. Чрез консумацията му се стимулира нервната система и храносмилането.
Лечебните и терапевтични свойства на какаовите продукти са се прилагали още при случаи на хрема, анемия, анорексия, спадане на либидото, температура и др. Днес се влагат и в редица козметични продукти.
Мнозина смятат, че в шоколада, и по-специално в млечния шоколад, се съдържа много холестерол. Това е така, тъй като холестерол се съдържа в продуктите от животински произход, какъвто е млякото, което се добавя при обработката му. Но дори така нивата му не са твърде големи. При някои наличието на млечни продукти обаче може да събуди алергични реакции.
Коментари