Кремообразната текстура на сиренето Маскарпоне е идеална за гарнитури, печени десерти, особено италианските като Тирамису и дори за макаронени изделия. Небцето може да пожелае богатия вкус на Маскарпонето, въпреки че не е препоръчително да го ядете твърде често.
Това сирене е пълно с прекомерно количество калории и лоши мазнини - опасна комбинация за поддържане на талията и за управление здравето на сърцето. Една лъжица Маскарпоне съдържа около една пета от общото ви количество дневно съдържание на мазнини и 40% от дневната ви граница на наситените мазнини.
Диета, която включва големи количества наситени мазнини, може да доведе до развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2, а дори и рак.
Подобно на други видове сирене, Маскарпоне доставя калций, макар и в много по-малки дози от твърди сирена като Чедър. В допълнение към поддържането на силните си кости, калцият играе роля и във функцията на сърцето, мускулите и нервите.
Друг хранителен плюс на сиренето Маскарпоне е ниското съдържание на натрий. Повечето видове сирене съдържат големи количества натрий, но Маскарпоне съдържа само 15 милиграма, което е около 1% от дневната ви граница от 2.300 милиграма. Това е добра новина за вашето здраве, защото твърде многото натрий е свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт.
Основния витамин, съдържащ се тук в големи количества, е витамин А. Той помага да поддържате добро зрение, а също така и за да стимулирате здравето на кожата, зъбите и костите.
Изкушаващо със своя вкус, Маскарпонето в големи количества е опасен враг. Консумирано с мярка е истинска наслада.
Коментари