Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Полезният зеленчук Хикама - свойства и как да го хапваме

Полезният зеленчук Хикама - свойства и как да го хапваме

Полезният зеленчук Хикама - свойства и как да го хапваме
Снимка: specialtyproduce

Хикама е родом от Централна и Южна Америка.

Доскоро хикама се отглеждаше само там, но сега се разпространява и в Китай и Югоизточна Азия. Миризмата на хикама е подобна на тази на ябълки, нищо че напомня ряпа или земна ябълка на външен вид.

Това е зеленчук от семейството на бобовите растения. - пълзящо растение, което достига до 5 метра дължина и има огромна коренова култура. На външен вид кореновата култура прилича на гигантски картоф.

Състав и полезни свойства на хикама

Хикама съдържа голямо количество витамин С, има ниско съдържание на натрий и минимално съдържание на мазнини. Хикама е обичан на Изток, обожаван в Америка, ценен от любителите на здравословния начин на живот и феновете на диетичната храна с удоволствие го готвят.

Ползите за здравето от хикама са, че зеленчукът е предимно вода, което го прави нискокалоричен и полезен за диети. Богат на въглехидрати, витамини, аминокиселини. Минералите са представени от калий и фосфор.

Естествено ниско съдържание на калории от само 25 калории на половин чаша, хикама също е без мазнини, с ниско съдържание на натрий и е отличен източник на витамин С, като една порция сурова хикама осигурява 20 % от препоръчителната дневна стойност на антиоксиданта. Този зеленчук е чудесен източник на фибри, осигурявайки 3 грама на порция.

Как да хапвате хикама

Зеленчукът се консумира суров: понякога със сол, сок от лимон или лайм, смлян червен пипер, приготвят се различни витаминозни салати. Но също така са известни ястия, където се добавя хикама вместо картофи.

Може да се яде както е, само трябва да се обели. Той е неутрален на вкус, но това, което е хубаво в него, е неговата текстура. Нещо средно между хрупкава ябълка и сърцевината на арабска салата.

Идея за салата с хикама

Полезният зеленчук Хикама - свойства и как да го хапваме

Предлагаме ви идея за семпла и освежаваща салата с азиатски вкусове с кисело-сладко-пикантно звучене върху небцето. И тъй като в готвенето няма правила, можете да вземете този вкусен зеленчук и да добавите към него много други любими продукти и предпочитани зеленчуци като: алабаш, репички, краставица, моркови, зелен лук, кълнове и ябълки.

Хикама - обелен и нарязан на кибритени клечки - 1 голям корен

прясна червена люта чушка - тънко нарязана - 1/2 бр.

листа мента - според вкуса (може и кориандър)

печени фъстъци - 1 с.л.

Шепа кълнове (по ваш избор )

За соса:

сок от лайм или лимон- 2 с.л.

кафява захар- 1/2 с.л.

масло от сладко чили - 1/2 ч.л.

Малко рибен сос

Смесете всичко заедно, за да коригирате подправките и сервирайте азиатска салата.

Вижте още любопитна информация за непознатия зеленчук Дългия Джак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest