Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са различните видове пипер

Кои са различните видове пипер

Видове пипер

Пиперът е традиционна подправка, която се използва почти от всяка домакиня. Изборът често се свежда до черен или червен пипер, въпреки че съществуват още много различни видове. Ето кои са най-популярните сред тях.

Зелен пипер

Зеленият пипер в същността си представлява неузряло зърно, което най-често се употребява в солена и кисела саламура. Той е силно ароматен и се прилага по много начини, но по нашите географски ширини най-често се среща в туршии.

В други страни е прието да се добавя и към ястия, които се готвят дълго време като дивеч, агнешко или свинско. Освен това, с него могат да се подправят пасти, маринати и пастети. Много гастрономи са на мнение, че зелен пипер, комбиниран с ягоди е едно уникално кулинарно удоволствие.

Бял Пипер

Бял пипер

Белият пипер се получава от напълно узрял плод, който след откъсване се накисва за период от една седмица, а след това кожата му се маха. После зърната се оставят на слънце да се сушат и придобиват жълто-бял цвят.

Тъй като този пипер е по-мек и слаб вкус от останалите, той се използва за подправяне на различни салати, ароматни ястия със сирене, бели сосове и риба.

Има готвачи, които използват този сорт от естетическа гледна точка, за да не развалят външния вид на ястието с черен пипер. Във Франция най-често използват смес от черни и бели зърна.

Розов пипер

Кайенски пипер

По своята същност това не е пипер, а плодчета от вид американски ясен. Въпреки това, розовата подправка се използва за украса на най-различни ястия в по-изисканите ресторанти. Розовият пипер като цяло е доста ароматен, затова все повече се среща в състава на различни сухи смеси за овкусяване.

Кайенски пипер

Цветът на този вид варира в различните страни, но най-стандартният сорт е с ярко оранжев цвят. Най-популярната активна съставка в кайенския пипер е капсаицинът, което го превръща в любима подправка на всички фенове на лютивото.

Кайенският пипер влиза в състава на много сосове, като например Табаско, чили, кетчуп и други. Комбинира се чудесно и с най-различни месни ястия и супи, включващи свинско, телешко, а дори и риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest