gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни рецепти с бабина душица

Лечебни рецепти с бабина душица

рецепти с бабина душица
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

България с право се гордее с богатството на растителния си свят и особено с голямото разнообразие от билки, виреещи по нашите земи. Използвани от най-дълбока древност, те са доказали своята ефективност и дори и днес продължават да се употребяват широко във фармацията.

Типичен пример за това е билката бабина душица, която в кулинарията се среща като мащерка, а на някои места е позната също така и като матерка, овчарски босилек или овчарска мерудия.

В България виреят над 15 вида мащерка, които могат да бъдат намерени по скалистите, каменливите и тревисти места. Тя представлява многогодишно растение, което има разклоняващи се нежни клонки, достигащи около 15 см.

Мащерката има голяма целебна сила, но се използва най-вече против кашлица. Неслучайно в аптеките има билкови сиропи от мащерка, които са подходящи както за възрастни, така и за деца.

Естествено няма нищо по-хубаво от това сами да си приготвите отвара от мащерка, стига да знаете кога да я наберете, как да я изсушите и приготвите. Ето няколко съвета в тази насока:

бабина душица

1. Билката бабина душица трябва да се бере през периода, в който цъфти, а именно от май до септември. След това тя се изсушава и се прибира в книжни пликове. Съхранява се на сухо и проветриво място;

2. Мащерката има болкоуспокояващо действие, действа отхрачващо и газогонно, а ако извлечете от нея и етеричното масло, то би имало и дезинфекциращо действие. Използва се също така при чревни и стомашни заболявания, но най-вече при всички видове кашлица, особено при бронхити и бронхопневмония, задух и грипни състояния.

3. За да си направите отвара от бабина душица, трябва да накиснете 2 с. л. от билката в 500 мл вряла вода за около 2 часа. След това отварата се прецежда и от така приготвения чай се приема по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене;

4. Можете да си направите и компрес от мащерка, който да слагате в случай на изгаряне, нараняване на кожата, при навяхвания и др.;

5. Ако страдате от зъбобол, можете да си запарите мащерка и да правите гаргара по няколко пъти на ден с нея;

6. Ако към запарената мащерка добавите и малко мед, тя се превръща в прекрасен чай, ползите от които вече са изброени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest