Най-популярните арменски рецепти
The Most Popular Armenian Recipes
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните арменски рецепти

Най-популярните арменски рецепти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Арменска кухня
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Доказано е, че арменската кухня е една от най-древните на нашата планета. Археологически данни показват как още преди 2 500 години арменският народ е печал квасен хляб и е приготвял различни блюда като шашлик например. Много от тези рецепти са запазени непроменени и до днес.

Някои от традиционните начини за приготвяне на храната, както и част от посудата в арменската кухня още преди хилядолетия са взаимствани от азербайджанската и грузинска традиция.

Плодородните долини и поля на тази малка държава осигуряват много суровини за приготвянето на традиционните рецепти. Арменски майстори кулинари приготвят великолепни кюфтета, месо с плодове и неповторимата по вкус риба от езерото Севан. Кутап например е традиционно рибно ястие, което присъства в кулинарната традиция от близо 1 500 години.

Арменците обичат пикантната и най-вече солена храна. Типичен пример за това е любимото мезе - суджукът, твърде пикантен заради голямото количеството сол, чесън, пипер и канела в състава му.

Лаваш

На всяка арменска трапеза присъстват гъсти супи и ястия с телешко и овче месо. Пролетно време се приготвят сарми от лозови листа, а през лятото най-консумирани са ябълки, дюли, патладжани, чушки и домати, пълнени с кайма, ориз и зелени подправки.

Няма арменско хранене, което да мине без вкусния арменски хляб, по-познат като лаваш. Той достига до половин метър дължина и се прави от много тънки и дълги питки, които се навиват като палачинки. В някои селски райони все още се пече както и преди 6000 години - в древни глинени печки тонири, които имат цилиндрична форма и са закопани в земята.

На особена почит в Армения се радват сладкишите. Един от най-обичаните е алани - сушени праскови, пълнени със смлени орехи и захар. Други популярни сладки изкушения са пахлава и хати. Много от плодовете освен пресни се консумират и сушени. От гроздето пък се приготвя добаш – сироп с тъмновишнев цвят, които има и изразени лечебни свойства.

Пахлава

Традиционният мацун, известен у нас като мадзун, е един от най-популярните млечно-кисели продукти в арменската кухня. Приготвя се от краве, овче и биволско мляко. В началото се кипва и се охлажда до необходимата температура.

Мацун, заквасен от предния ден, след 5-6 часа се охлажда до 5-8 градуса. Полученото наподобява гъст катък или извара. С Мацун с добавен скълцан чесън се приготвя спас – добавка към всяко местно ястие.

Още традиционни арменски рецепти: Бозбаш, Арменски бойкоси, Арменски кюфтета, Арменски лаваш, Арменски портокалов сладкиш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest