Папаята е голям тропически плод, по форма наподобява пъпеша и донякъде са сходни на вкус. Дървото папая расте в тропическата част на Южна Америка.
Флотилиите на Португалия и Испания, пристигнали в тези райони, пренесли папаята до Азия и Централна Африка. Когато Христофор Колумб опитал папаята, той я нарекъл Плодът на ангелите.
Дървото достига до височина от пет до десет метра. Веднъж в годината ражда плодове, които се появяват точно под короната му.
Плодът е с мека плът и сърцевина, пълен е с много малки и тъмни семенца.
Плодовете са богати на витамин С, съдържат провитамин А, малки дози витамин В9. В папаята се съдържа папаин, който смила богати на белтъчини храни като сирене, риба, месо и яйца.
С папая не бива да се преяжда, тъй като това може да доведе до хиперкаторинемия. Тоест да получите жълто-оранжево оцветяване на кожата заради натрупалия се в нея каротин.
Най-често в магазините можете да намерите сурова или консервирана папая. Когато кората на плодовете е зеленикаво-жълта, това означава, че все още не са добре узрели и могат да се използват най-вече в студени салати. Вече когато кората стане розово-червена, плодове са узрели.
Папаята е препоръчителна при стомашни проблеми. Пектинът и органичните киселини в плода действат добре на стомаха, при колит или запек.
Благодарение на витамин А, който се съдържа в плода, пък се заглажда кожата.
Коментари