gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Легендата за ястието Бял мъж

Легендата за ястието Бял мъж

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Бял мъж
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Традицията в България повелява жената да стои у дома до огнището и да забърква вкусни готвени ястия, да върти майсторски баници и да поднася тънки мезета на половинката си, която има грижата да работи, за да осигури хляба на трапезата.

Въпреки че традициите отдавна не са това, което бяха, все още на много места у нас са се запазили някои от най-интересните и любопитни обичаи и обреди.

Легендата за ястието Бял мъж, което е характерно за жителите на селата високо в Балкана, е завладяваща. Интерес обаче буди и фактът, че това е единственото ястие в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж.

Гозбата е характерна за Петровден, когато високо в Балкана започва жътвата. Тогава е и най-подходящото време за приготвянето ѝ, защото млякото на овцете е най-гъсто и хубаво.

Легендата разказва за група мъже, отишла навръх Петровден да ожъне житото. Рано отишли мъжете на нивата, за да избегнат жегите и да свършат работа. Но работата много, а денят напредвал и температурите се покачвали.

Тогава при тях слязъл самият Свети Петър, който грабнал сърпа и помогнал на жътварите да ожънат реколтата, преди да е станало твърде горещо.

Жито

Станало време за обяд и всеки отворил бохчата си, за да извади, каквото булката му била приготвила, и заедно да похапнат. Един извадил комат хляб, друг домат, трети чушка и т.н.

Понечил един от мъжете да извади прясното овче сирене, но от жегата то се било буквално разтопило. Засрамил се жътварят, не посмял да нагости светеца със сиренето.

Усетил Свети Петър притеснението му, взел в ръце няколко житни класа, стрил ги, докато зърната станат на брашно. Поръсил с него сиренето, разбъркал и получила се вкусна бяла каша, която нашите предци нарекли Бял мъж (Белмъш, Кутмач).

Рецептата за приготвянето на типичното за Балкана ястие Бял мъж се е запазила почти непроменена до наши дни, но все по-често то се приготвя от жени, а не от мъже, каквато е била традицията навремето.

Традиционната рецепта за Бял мъж се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря, от свекърва на снаха. Ето и нашето предложение:

Необходими продукти: Прясно сирене (овче, домашно) – 600 г, прясно мляко (пълномаслено) – 150 мл, брашно – 6-7 с.л., сол – на вкус.

Овче сирене

Начин на приготвяне: Намачкайте сиренето с вилица, ако ви се вижда твърде постно, добавете 1 с.л. масло. Размийте брашното в студеното прясно мляко и ги добавете към сиренето. Овкусете със сол и сложете продуктите в бакърен съд.

Гответе кашата на тих огън до сгъстяване, но не повече от 4-5 минути, защото ще се сгъсти твърде много и може да загори.

Сложете в чиния за сервиране и поднесете по желание с мед или сладко по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати