gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Над 450 литра прясно мляко бяха иззети от БАБХ

Над 450 литра прясно мляко бяха иззети от БАБХ

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1314
Млечни Продукти
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

След извършени проверки Българската агенция по безопасност на храните е иззела над 450 литра прясно мляко, което не е разполагало с документи, установяващи произхода му.

Млякото е било пренасочено за изхвърляне. Заедно с него са били заловени още 228 килограма млечни продукти – сирене, кашкавал и извара, при които също липсвало информация за произхода, което забранява разпространението им в търговската мрежа.

На нарушителите са били съставени 95 акта за неспазване на административните норми.

От началото на засилените проверки за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти, инспекторите са извършили 525 проверки, предава Нова телевизия.

Проверките се извършват съвместно с органите на МВР, като засиленият контрол ще продължи, докато не се ограничи до минимум продажбата на нерегламентирани млечни продукти.

Мляко

От БАБХ отново призовават потребителите у нас да купуват мляко и млечни изделия само от регламентирани търговски обекти. В противен случай излагат здравето си на риск.

Репортерска проверка неотдавна показа, че млякото, продавано от багажника на кола, не се съхранява при подходящи условия и заради това бактериите в него се умножават, правейки го опасно.

Все по-чести са сигналите за мляко, разпространявано по този начин. На някои места в страната дори имаше огнища на бруцелоза заради консумацията на подобни съмнителни продукти, напомнят от БАБХ.

Първият от проверяваните градове бе Благоевград, където миналата седмица служителите на Агенцията по храните иззеха 70 литра мляко, продавано на открито. На фермерите-търговци бяха съставени актове за 150 лева.

Голяма част от нелегалните производители са малки стопани, които продават мляко и млечни продукти от техните дворни животни.

Много от тях не могат да си позволят таксите, изисквани от регламентите на БАБХ, за производството им и така то става нелегално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest