Много жени погрешно се опитват да изключат въглехидратите от ежедневния си режим на хранене. Истината е, че всеки човешки организъм се нуждае от въглехидрати, за да се сдобие с енергия, а лишаването от тях ще доведе до желанието да се впуснете в ядене на първото нещо, което ви попадне.
Това, което ще ви помогне в отслабването, е консумацията на правилните въглехидрати. Ако се чудите как да разграничите добрите от лошите, ето няколко прости съвета.
Добрите въглехидрати съдържат жизненоважни витамини, минерали и други полезни хранителни вещества. Те са важни за здравето и цялостното състояние на тялото. Изключително важно е да си добавяте източници на въглехидрати, които са по-близки до естественото си състояние, тоест не са рафинирани.
Такива например са суровите ядки, плодовете, задушените и суровите зеленчуци, пълнозърнестите храни и др. Избирайте сложни въглехидрати, които ще дадат на организма повече енергия за по-дълго време. Умерената консумация на бавни въглехидрати ще поддържа нивата на кръвната захар в организма ви в добри граници.
Зеленчуците като тиквички, чушки, зеле и броколи са наистина страхотен пример за добри въглехидрати. Освен че може да ги приемате в суров вид, което ви гарантира по-високо ниво на витамини и живи клетки, зеленчуците съдържат между 4 и 8 грама въглехидрати на 100 грама тегло. Това означава, че може да преяждате със зеленчуци, без да се страхувате, че ще напълнеете.
От друга страна, високото количество на целулоза и влакна подобрява храносмилането и създава чувство за ситост.
Друг продукт, който е наситен с добри въглехидрати, е бобът, особено ако е черен. Само ½ чаша от този сорт съдържа 20 грама въглехидрати и едва 109 калории. Дамите, които поне веднъж в седмицата включват вкусния боб в менюто си, имат 23% по-малък риск да качат нежелани сантиметри около ханша и талията.
С риск да ви изненадаме, друг любим продукт, който съдържа малко калории и достатъчно количество добри въглехидрати, са пуканките. 100 грама от вкусното похапване съдържат по-малко от 100 калории, 19 грама въглехидрати и 3, 5 г фибри, стига да не са приготвени с прекомерно количество вредни мазнини. Така че следващия път, когато ви се похапне нещо солено, не посягайте към чипса, а към прясно приготвените домашни пуканки.
Коментари