От край време българите обичат да си похапват яхнии с кюфтета, но обикновено ги консумират по един и същи начин. Ето защо е добре да се научите как да приготвяте и други яхнии с кюфтета, които хем са много вкусни, хем са лесни за изпълнение. Предлагаме Ви 3 варианта, с които без усилие ще разнообразите менюто си:
Яхния от патладжани с кюфтета
Необходими продукти: 500 г телешка кайма, 1 глава кромид лук, 2 филии бял хляб, 1 яйце, няколко стръка магданоз, 2 патладжана, 4 домата, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване и олио за пържене
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с нарязаните на ситно лук и магданоз, яйцето, накиснатите предварително във вода филии хляб и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се така да престои поне около час, за да поеме ароматите. След това от нея се замесват малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в олиото. Отделно патладжаните се изпичат, обелват се и се накъсват. Изпържват се заедно с настърганите домати, докато сосът се сгъсти. Подправя се на сол и черен пиер и в него се пускат готовите кюфтета.
Зеленчукова яхния с кюфтета
Необходими продукти: 500 г подправена свинска кайма, 1 глава червен лук, 2 моркова, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер, 1 с. л. брашно, 1 с. л. червен пипер, 1 с. л. брашно за соса, сол на вкус, брашно за овалване на кюфтетата, 5 с. л. олио, няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне: В тенджера се загрява олио и в него се запържват нарязаните лук, моркови и чушки. Към тях внимателно се добавят размитите във вода брашно и червен пипер, като непрекъснато се разбърква. Добавя се и достатъчно вода, за да се получи необходимото количество сос, дафиновият лист, зрънцата черен пипер и сол.
От каймата се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се пускат във водата. Ако е необходимо, се долива още. След като всички продукти са готови, ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Гъбена яхния с кюфтета
Необходими продукти: 700 г подправена телешка кайма, 500 г гъби, 70 г масло, 1 с. л. брашно, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в маслото. Добавя се размитото във вода брашно, за да се получи сос. Подправя се със ситно нарязаният копър, сол и черен пипер на вкус и в него се пускат изпържените предварително кюфтенца.
Ако обичате кюфтета, опитайте непременно и нашите кюфтета по гръцки, мини кюфтенца с доматен сос или тези разкошни кюфтета печени на скара.
Коментари