Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Вредни храни при Хашимото

Вредни храни при Хашимото

Брашно

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза като чужда тъкан. Най-често се среща при жени в средна възраст.

След поставяне на диагноза в лекарски кабинет, болните обезателно трябва да се подложат на подходящо за тяхното състояние лечение. То включва прием на медикаменти и строг хранителен режим.

Истината е, че ако дадем възможност тялото ни да отдели ефективно излишния отпадъчен материал, независимо в коя посока е било отклонението, балансът се възстановява без да се налага хормонална терапия. Всъщност, все повече ендокринолози се опитват да преборят тиреоидита на Хашимото чрез правилно хранене.

Ако останем 2-3 седмици на подбрана сурова растителна храна - разнообразни плодове, зеленчуци (включително сокове и смути) и ядки, след което захраним за 10 дни с добавени към това задушени зеленчуци, зърнени и бобени варива, без сол и добавена мазнина, подобрението вече е налице.

Разбира се, преди да се запознаете кои храни могат да повлияят благоприятно на тази болест, първо трябва да знаете кои са продуктите, абсолютно противопоказни при тиреоидит на Хашимото, за да ги изключите от менюто си.

Захар

Забранени и опасни са бялото брашно и добавената захар. Не бива да се приемат млечни шоколади, бонбони, сладкиши, глазура, безалкохолни питиета. Вместо захар се консумира неин добър заместител – стевия.

Изключително важно е менюто да не съдържа храни с консерванти – когато се пазарува, етикетите трябва да се четат много внимателно. Месото, плодовете и зеленчуците е желателно да се изкисват за 15 минути в подсолена вода – на 1 л. вода сложете 1 ч.л.сол.

Няма категорични резултати от изследвания, но се приема, че е добре болните от Хашимото да ограничават консумацията на храни, съдържащи глутен.

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Специалистите смятат, че употребата му трябва да се сведе до минимум заради структурното сходство между антигените на глутена и тъканта на щитовидната жлеза.

Добре е да се намали и количеството на приеманото кафе или да се спре. Кофеинът стимулира отделянето на големи количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи нива потиска функцията на щитовидната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest