Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Идеи за заместител на хляба

Идеи за заместител на хляба

Идеи за заместител на хляба

Бялото брашно не е полезно заради съдържанието на въглехидрати в него и това е широко известен факт. Затова всяка диета за отслабване, както и многобройните диети заради различни заболявания изключват употребата на продукти от бяло брашно. С какво да заместим хляба, който е неизменна част от българската национална кухня.

Сред предложенията са вече набрали популярност заместители като оризовото брашно, царевичното брашно - също много ценено в традиционните български рецепти, кокосовото брашно, а защо не и соев хляб на масата?

Наред с тези предложения интерес представлява и много популярното напоследък протеиново брашно. Какво представлява то и какво съдържа? В протеиновите хлябове, които се предлагат в търговската мрежа, се използват различни източници на протеин - изолиран пшеничен протеин, соев протеин, грахов протеин или от коноп.

Още един способ е да се вложи пшеничен глутен, бадемово или нахутено брашно, за да се увеличи съставът на протеин в хляба. Пълнозърнестият хляб също влиза в графата протеинов хляб, защото съдържа между 3 и 6 грама протеин на всяка филия. Естествени източници на протеин са също ръжта, киноата, ядките и семената, спелтата и хлябовете от такова брашно са също с етикет протеинови.

Картофен хляб

Една чудесна алтернатива е хлябът от една малко позабравена суровина - лимецът. Лимецовото брашно се прави изключително бързо и с него се пекат хлебчета без никаква мазнина.

Хлебчетата от лимец обикновено стават в малки количества, но обогатени със семена са чудесно предложение за всякакъв тип сандвичи или здравословни бургери, а също и за част от здравословно хранене.

Кето бургери за заместване на хляба

Друго предложение е традиционният хляб да бъде заменен от прясно приготвени палачинки от зърнени храни. Подходящи са повечето зърнени продукти, а вкусът е наистина интересен и ако се намери подходящата комбинация с останалата част от менюто, на филията с хляб към ястието вече не се гледа като на неименна част от менюто.

Освен с различни от бялото видове брашна и зърнени храни, хлябът може да бъде заместен от по-дръзко мислещите от зеленчуци. Подходящ кандидат е карфиолът, който позволява смилане и се получава суровина, подходяща за обработка каквато позволява брашното.

Хлябове, сладкиши и дори блатове от карфиол са възможни, а вкусът заслужава експеримента. В този отношение пицата от карфиол е фаворит след любителите на безглутенови рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest