Вредите, нанасяни от мазнините на организма ни, са известни на всеки човек заради широко разпостранената информация за проблема. И все пак мазнините са нужни при приготвянето на храната.
Трябва да се открият здравословни заместители на мазнините, които да запазят качествата на ястията при готвенето им и в същото време да елиминират вредите на мазнината. Ето няколко предложения за заместители, с които храната ще бъде здравословна, без да се лиши от вкусовите си качества.
Вижте най-добрите здравословни заместители на мазнините при готвене:
Зехтин
Зехтинът е отличен заместител на олиото при готвене, както и за подправка на салати. Зехтинът, особено Екстра върджин, се смята за най-здравословното растително масло. Съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват нивата на лошия холестерол.
Ябълково пюре вместо олио или масло
За да направите любимите си сладкиши здравословни и нискокалорични, сменете мазнината с ябълково пюре. То ще добави сладост към вкуса на сладките и с плътната си структура ще замести маслото. Наситените мазнини, които се съдържат в маслата, ще намалеят рязко, и кифличките, сладкият хляб или ябълковият сладкиш освен вкусни, ще бъде и здравословни. Фибрите, които се съдържат в плода, са диетичният бонус към заместителя на мазнината.
Пюре от авокадо вместо олио или масло за печене
Освен лошите мазнини, има и такива, които не са вредни. Като маслото на авокадото. То съдържа мононенаситени мазнини, които помагат да се поддържа добрият холестерол и така ни пази от заболявания на сърцето.
Кокосово масло
Кокосовото масло е богато на витамини. Съдържа А, Д, Е и К витамини, както и бета каротин, които влияят положително на обмяната на веществата. То има и кулинарното достойнство да придава интересен и неочакван вкус на ястието. Много добър заместител на мазнините при приготвяне на домашни сладки.
Гхи масло
Пречистеният вариант на кравето масло се нарича масло гхи и според Аюрведа е много здравословен заместител на традиционните мазнини. Получава се чрез топлинна обработка на традиционното краве масло, при което водата се изпарява и се отделят белтъците. Това масло е богато на витамини А и Е и подпомага храносмилателната система. Използвано е много в индийската кулинария.
Масло от ленено семе и гроздови семки
Макар да не са широко застъпени в домакинствата, тези масла имат много ползи за организма като заместител на познатите мазнини. За здраво сърце тези масла са много удачна алтернатива на тежките мазнини.
Коментари