Гроздето е един от най-любимите плодове на българите. И това не се дължи само на факта, че от него се произвежда ароматно вино и ракия. То е извор на тонус и сила и според повечето специалисти неговата консумация ни дарява със здраве.
Може да участва в приготвянето на различни салати, предястия, основни ястия и десерти. В случая обаче и предлагаме 3 по-нетрадиционни рецепти с грозде, които може да опитате с удоволствие.
Екзотично предястие от брюкселско зеле и 2 вида грозде
Необходими продукти: 500 г измито и почистено брюкселско зеле, 150 г зелено грозде, 150 г черно грозде (по-добре е ако намерите грозде без семки), 3 с.л. масло, 1 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен копър
Начин на приготвяне: Брюкселското зеле се сварява в подсолена вода, докато омекне. Отцежда се. Отделно в тиган се разтопява маслото, но на слаб огън и в него се сипват зрънцата грозде. Задушават се под капак за 2 мин. В купа се смесват гроздето и зелето, подправят се с лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус и се поръсват със ситно нарязания копър.
Плодово мляко с ориз
![Мляко с ориз и грозде](/files/lib/600x350/rice-pudding-honey1.webp)
Необходими продукти: 150 г ориз, 600 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 пакетче ванилия, 10-тина зрънца грозде, 50 г масло, сол, шепа малини или ягоди
Начин на приготвяне: Изплакнатият ориз се кипва заедно със студена вода за 1 мин, след което се охлажда. Отделно млякото, захарта, солта и ванилията се кипват. Към тях се добавя оризът и се вари на слаб огън за около 20 мин. Оставя се за още 10 мин похлупен и се залива с маслото. Когато то се разтопи, се разбърква внимателно, слага се в хладилника за 3- 4 часа и се порционира в купички. Всяка купичка се украсява с грозде и малини/ягоди.
Изискани хапки с грозде за тържествени поводи
![Синьо сирене и грозде](/files/lib/600x350/blue-cheese-grape-4.webp)
Необходими продукти: 1/2 пъпеш, 20 зърна от едро черно грозде (по възможност без семки), 70 г сирене Рокфор, клечки за зъби, листа от прясна мента
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете пъпеша на по-едри парчета. Нарежете сиренето на дребни кубчета. Набучете на всяка клечка последователно пъпеш, сирене рокфор и зрънце грозде. Подредете хапките в голямо плато и го гарнирайте с листенцата мента.
Коментари