На 6 декември православните християни отбелязват Никулден и по традиция на този ден се събираме с близки и роднини на обща празнична трапеза, на която задължително трябва да присъства шаран, тъй като е представян като слуга на светеца, когото почитаме – Свети Николай.
Дори да не можете днес да приготвите шаран, задължително хапнете някакъв вид риба - толстолоб, скумрия, а за по-мързеливите дори рибена консерва ще свърши работа.
Условието е само рибата, която ще готвите на Никулден, да бъде цяла, а не на парчета, за да може да запазите здравето и късмета цели през идната година.
А за онези от вас, които не искат да подминат традицията и не си пестят времето в кухнята, предлагаме 3 класическите рецепти за сготвен шаран за Никулден, които може да разгледате в галерията горе и които ще се усладят на всекиго със сигурност.
За всички останали предлагаме и идеи за шаран с ориз и шаран котлети.
Коментари