Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Грешки при приготвянето на чорби

Грешки при приготвянето на чорби

Шкембе

Макар повечето хора да не правят разлика между това какво е супа и какво е чорба и да третират тези две ястия като напълно еднакви, е добре да знаете, че макар и супите и чорбите да са сходни ястия, при тях има една основна разлика.

Това е именно фактът, че при чорбите задължително се прави запръжка, която се добавя малко преди чорбата да бъде махната от котлона. Типичен пример за това е шкембе-чорбата, което е сред любимите ни български чорби, особено консумирано с чаша бира. Ето обаче какви грешки могат да се допуснат при приготвянето на чорба, независимо дали е месна, зеленчукова и т. н. :

- Много домакини, които са решили да приготвят месна чорба и не разполагат с достатъчно време, слагат месото директно в гореща вода и готвят чорбата на силен котлон. Това може доста да навреди на вкусовите качества на чорбата. Освен това, ако искате максимално да извлечете ценните съставки на месото, е добре да го слагате винаги в студена вода, а след завирането му, да намалите котлона. За да стане вкусна чорбата тя трябва да се вари бавно;

Чорба

- Внимавайте, когато приготвяте запръжките, защото при повечето от тях се добавя и червен пипер. Ако допуснете той да прегори, запръжката ще стане горчива и сответно ще развали вкуса на цялата чорба. Запържването става на бавен огън и при непрекъснато разбъркване;

- Ако сте решили да приготвяте чорбата със застройка, по-добре използвайте за тази цел само жълтъци. Освен това застройката се прави след като сте свалили чорбата от котлона и започнете да добавят по-малко от нея към застройката с цел темперирането ѝ. След като застройката стане достатъчно топла можете постепенно да я добавяте към чорбата, но не забравяйте да разбърквате непрекъснато;

- Основно правило при приготвянето на чорби, което е валидно и за супите, е те да не се приготвят от блатни риби и птици, защото те имат мирис на тиня, който не може да бъде премахнат дори и с прибавянето на безброй подправки;

- Тъй като чорбите се запържват, те са достатъчно калорични. За разлика от супите, които се приемат като първото ястие, което се сервира в цялостното меню, чорбите могат да се консумират и самостоятелно, защото обикновнео те са много по-засищащи от супите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest