Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраним плодовете в прясно състояние за дълго?

Как да съхраним плодовете в прясно състояние за дълго?

Ябълки

Всеки знае, че най-добре и за най-дълго време плодовете се съхраняват или като се изсушат, или като се замразят, или като се консервират. Трудно обаче можем да ги съхраним в прясно състояние, без да не сме ги подлагали на каквато и да е термична обработка. А именно по този начин те са най-вкусни и не губят нито частица от ценните си вещества. Ето защо тук ще Ви запознаем с някои ефективни методи как да съхраните пресните плодове за по-дълго време:

- Най-лесно се поддават на съхранение плодовете, които са с по-дебела кора и по-плътна тъкан. Такива са ябълките, дюлите, крушите и др. Плодове като малини и ягоди няма как да се съхраняват дълго, без да се наложи да ги обработите термично;

- Ако имате собствена овощна градина, не забравяйте, че най-доброто време за бране на плодовете е непосредствено след вдигането на росата, както и преди да настъпят горещите часове на деня;

- Когато берете сами плодовете, е добре да ги сортирате и да ги слагате в щайги. Желателно е по-едрите плодове като ябълки и круши да се обвиват в хартия, за да не се наранят. Освен това, ако някой плод започне да гние, няма да засегне и останалите, стига да е обвит;

Дюли

- Когато искате да съхранявате за по-дълго време ябълки и круши, подбирайте зимните сортове. От ябълките устойчиви са сортовете Червена превъзходна, Златна превъзходна, Айвания, Каселска ренета, Канадска ренета, Джонатан и др. При съхраняването на круши подбирайте Зимна деканка, Харденпонтова, Паскрасан, Попска и др.;

- Дюлите са сред плодовете, които се съхраняват най-лесно и за най-дълго време. Разчитайте на месните сортове, а не на вносните;

- Когато искате да съхранявате по-нежни плодове като малини и ягоди, е много важно да ги държите в хладилника и да ги измивате точно преди момента на консумирането им;

круши

- Гроздето също може да бъде съхранявано за по-дълго време, но трябва да бъде подредено в щайги и то на един ред. Добър метод е да ги сложите в дървени стърготини, към които са добавени 10 % счукани дървени въглища заедно с 0.1 % сяра на прах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest