Диабетът е сред най-масово разпространените болести. Информация за това какво трябва да консумират диабетиците и съответно кои храни трябва да се стремят да избягват има много. Важно е обаче да се знае не само какви продукти са разрешени за диетата на диабетиците, но и как да се обработват. В случая ще засегнем темата с приготвянето на компоти за диабетици, тъй като при тях има някои специфични правила, които трябва да спазвате. Ето какво е добре да знаете:
- Когато избирате какви плодове да консервирате, винаги избирайте тези, които са с по-нисък гликемичен индекс. Повечето специалисти препоръчват компоти за диабетици да се приготвят от вишни, праскови, сливи и кайсии. Колкото по-малко захар съдържат плодовете, толкова по-добре;
- Макар съвсем до скоро да се смяташе, че подходящ плод за диабетиците са киселите ябълки, вече е доказано, че съществена разлика в гликемичния индекс и във въглехидратното съдържание на киселите и сладките ябълки няма. Така че, когато приготвяте компоти от ябълки, просто избирайте този сорт, който отговаря най-добре на личните Ви предпочитания;
- Независимо на какви плодове от разрешените сте се спрели, следете винаги те да са напълно узрели, както и да не слагате развалени плодове в компотите. Особено опасни за диабетиците са презрелите плодове, защото ще увеличат инсулиновите нужди на организма;
- При приготвянето на компоти за диабетици обикновено се използва плодово пюре или плодов сок, в които не е добавяна захар;
- Можете да си приготвите и смесени компоти. Така например да залеете къпини със сок от вишни или пък вишни със сок от къпини;
- С цел подобряване вкусовите качества на компотите можете да добавите малко изкуствен подсладител и лимонена киселина. Не забравяйте обаче, че дори и подсладителите вредят на здравето;
- Ако подслаждате компотите с фруктоза, е добре да я поставите заедно с плодовете. Ако сте предпочели изкуствен подсладител обаче, го добавяйте в компота си непосредствено преди да го консумирате;
- Като цяло не е препоръчително да използвате изкуствен подсладител при приготвянето на компоти, тъй като той не подлежи на термична обработка. Добавя се винаги преди приема на компота и то без той да е топлен.
Коментари