gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да познаете, че страдате от липса на йод

Как да познаете, че страдате от липса на йод

Yana G.Yana G.
Готвач
1001k
Липса нс йод
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Често в забързаното си ежедневие забравяме да обърнем достатъчно внимание на сигналите, които получаваме от нашето тяло. Един от тези сигнали може да е липсата на достатъчно йод в организма. Освен това не се говори и не се обръща много внимание на различните хранителни дефицити.

Според Световната Здравна организация организма има голям недостиг на йод въпреки приеманата храна, витамини и минерали. Според специалистите това може да се дължи на разрушаването на йода още в почвата. Освен това в съвременното земеделие се използват и много природни замърсители, които също убиват йода.

Дефицитът на йод в организма се явява изключително голям проблем особено за бременните жени и децата.

Един от най-лошите ефекти, който се получава при тази липса, са проблемите с щитовидната жлеза. Нейната работа и нарушаването на функциите ѝ носят със себе си редица здравословни проблеми. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които спомагат правилното функциониране на целия организъм.

Умора

Други лоши ефекти от този недостиг може да са липса на енергия и умора, забавяне на метаболизма, а оттам - нежелано напълняване, или отслабена имунна система.

Може да се усетят и депресивни състояния, които, ако продължат много дълго, се наблюдава и липса на сън, липса на апетит и тогава е крайно наложително да се приемат храни, много богати на йод.

Друг признак за липсата на йод в организма са честите алергии и инфекции. Липсата му води често боледуване и вирусни инфекции.

Суха кожа и много суха коса също ни казват да започнем приема на повече йод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest