gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Правилно хранене при диабет!

Правилно хранене при диабет!

Хранене при диабет

Диабетът се дължи на нарушения в обмяната на въглехидратите, тяхното изгаряне в организма е непълно, не могат да бъдат използвани напълно от клетките на организма и се повишава количеството им в кръвта. При по-тежки форми на захарна болест се нарушава и обмяната на мазнините и белтъчините.

Храната на болните от тази болест трябва да бъде пълноценна и разнообразна. Тя трябва да задоволява всички жизнени нужди на организма. Правилно направена диета осигурява добро самочувствие, запазва работоспособността и нормалното телесно тегло. За правилно съставяне на диетата от значение са възрастта, полът, климатът, професията и особено степента на заболяването и наличието на усложнения.

Диабетикът трябва да спазва следните хранителни правила:

1. Да се храни редовно в определени часове. Храната да бъде разнообразна и да не се отличава съществено от храната на останалите членове на семейството;

2. Да избягва употребата на концентрирани и лесноусвоими въглехидрати като захар, мед, сладка, конфитюри, мармалад, сиропи, сушени и сладки плодове, ориз, нишесте и др. За подслаждане на десертите и чая може да използвате подсладител;

3. Млякото и млечните произведения да са основната му храна;

Диабет

4. Месо и риба от нетлъсти видове е хубаво да се консумират не повече от 250 г дневно;

5. Яйцата също са незаменима храна за болния от захарна болест;

6. Варивата и картофите да се ограничават. Когато се употребяват; трябва да се намали хлябът;

7. Да се избягва употребата не тестени изделия и ориз. Препоръчително е да се яде ръжен или типов хляб;

8. Да се ограничи количеството на мазнините, като се предпочитат растителните мазнини и кравето масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
К К
К К
18.05.2016 14:28
Диабета е много коварна болест! Аз живея с диабетик и бих казала, че ако не се спазват всички правила на хранене и на инжекции е много опасно! Опасно е защото понякога захарта е много висока, а когато е висока има ацетон! Когато пък е ниска може да се изпадне в кома и да умре. Когато е ниска захарта трябва да се взема много сладко под формата на мед или захар с вода, компот или вафли!
0
0