Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от стевията - единственият напълно естествен подсладител

Ползи от стевията - единственият напълно естествен подсладител

Стевия

След като в началото на нашето хилядолетие надълго и нашироко се разискваше темата за стевията, естественият подсладител, използван още от времето на инките, се оказа, че тя не само че не е вредна, но и ни дарява с допълнителни витамини. За разлика от бялата захар и от различните изкуствени подсладители, стевията има многобройни ползи за човешкия организъм. Ето какво е важно да знаете в тази връзка:

1. Стевията не повишава кръвната захар и холестерола и е изключително подходяща за хора, страдащи от диабет;

2. Стевията бързо премахва усещането за глад или желанието да се натъпчете с нещо сладко. Поради това си свойство тя може да бъде използвана от всички, които се борят с наднорменото си тегло или просто искат да запазят фигурата си елегантна;

3. Този изцяло естествен подсладител има 0 калории и 0 въглехидрати, а 1 с. л. стевия се равнява на приблизително 1. 5 ч. ч. захар. Можете сами да си дадете равносметка какво означава това, като не забравяте, че стевията е около 300 пъти по-сладка от бялата захар;

4. Стевията не уврежда зъбите и венците;

5. Стевията е изключително подходяща за хора, водещи активен начин на живот или пък такива, които страдат от недохранване. Тя е богата на витамини и на всякакви други ценни вещества;

Подсладител Стевия

6. Препоръчителна е консумацията ѝ от хора, страдащи от гастрит. Това се дължи на факта, че тя допринася за работата на стомаха и за правилното функциониране на храносмилателната система;

7. Стевията укрепва имунната система поради което всички, които я консумират редовно, не страдат толкова често от грип и простудни заболявания;

8. Можете да използвате спокойно стевия в кулинарията. Неслучайно в Япония вече около 60% от сладкарските изделия се приготвят със стевия. Тя се поддава на всички видове кулинарна обработка, като единственият проблем е как да прецените какво количество стевия да използвате за любимия си сладкиш.

Идеята е, че тя е много по-сладка от захарта, поради което няма как да се постигне необходимия обем при изпълнението на конкретна рецепта. Пробвайте със съвсем малко количество, а за получаването на желаната консистенция можете да използвате бананово или ябълково пюре или най-обикновено кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest