Като топла или студена напитка кафето се употребява почти от всички народи.
Кафето е станало любима напитка на хората от най-различна възраст поради приятния си специфичен аромат и вкус. То няма хранителна стойност, но неголямото количество кофеин, което съдържа, действа възбудително върху нервната система. Ето защо някои хора го пият като ободряващо и отморяващо средство.
Суровото, непечено кафе е без аромат и неговата настойка е дори неприятна. За да се получи приятна, ароматна и силна кафена настойка, зърната на кафето трябва да се опекат и след като изстинат, да се смелят.
Смляното кафе поема лесно странични миризми и бързо загубва аромата си, затова то трябва да се съхранява в стъклени буркани или металически кутии, които се затварят плътно с капак.
При печенето на кафе в домашна обстановка е необходимо голямо внимание. Бързото и равномерно печене на кафето влияе благоприятно на вкуса и аромата на настойката.
Най-сигурният признак, че кафето е добре опечено, е мазнината, която се появява по повърхността на зърната и ги прави да блестят. Веднага след това кафето се изсипва в разлат съд на тънък пласт и се покрива с двойно сгъната кърпа. Смила се, след като е напълно изстинало.
За Турско кафе то се смила ситно, а за шварцкафе - по-едро.
Кафе може да се поднесе по всяко време на деня, както и през всички годишни времена. То се приема с особено удоволствие сутрин или след обяд.
Не е хубаво да се пие кафе непосредствено преди ядене, макар че мнозина го приемат като възбуждащо апетита средство.
Кафето може да се поднася с чашка ликьор, дребни сладки, кейк, козунак, плодов сладкиш или торта.
Турското кафе се налива в специални малки чашки, докато шварцкафето, инстантното кафе и меланжът се поднасят в по-големи чаши.
Коментари