Кайсия – слънчевият плод с невероятен аромат. Едва ли има някой, който да е опитал този малък златен плод и да е останал безразличен към неповторимия му аромат.
Малките кайсиеви плодове са кръгли с овална форма и са около 4 до 8 см по размер. Като цяло външната част на кайсия е малко по-кадифена и гладка, отколкото на прасковата. Плодчетата имат ярко жълт до оранжево-жълт цвят и са частично оцветени леко в червено, когато са узрели на слънце. В центъра на плода има голяма сърцевина, в която е легнала костилката.
Кайсията произхожда от страните на Централна Азия. Експерти посочват Северен Китай като регион на техния произход. Днес кайсията расте навсякъде, където е топло и сухо през лятото. Сред основните страни производителки са Турция и държави като Испания, Франция, Италия, Гърция и Израел.
Кайсии може да бъде закупена по всяко време на годината. Сезонът на европейските страни, които произвеждат, е от май до септември. Отделните страни се застъпват във времето чрез отглеждането на ранни и късни сортове и така гарантират последователна доставка.
През зимните месеци повечето плодове идват от Южна Африка. Зрелите кайсии са златисто жълти и отделят сладък аромат. Също така кайсиите могат да бъдат лесно тествани за тяхната зрялост, когато се упражнява лек натиск върху повърхността. Тя трябва да бъде мека и чувствителна към налягане.
Кайсиите притежават приятен сладникав вкус. Но все пак това важи само ако плодовете са придобили своята зрялост на слънце. Ако това не е така, тяхното съдържание на захар е значително малко.
Кайсията може да се обработва или консумира, след като се отстрани костилката.
Тя присъства в много класически летни десерти. От нея се приготвя и ароматна кайсиева ракия, както и невероятни желета и конфитюри от кайсии.
А заради нейния състав и лечебни свойства кайсията е перфектната закуска през лятото. Що се отнася до веществата, съдържащи се в кайсията, има висок процент на каротин, магнезий, други витамини и минерали и провитамин А в ядката.
Кайсиите имат много ниско съдържание на калории и затова са подходящи за закуска.
Те могат да направят чудеса за хора, страдащи от запек, защото имат слабителен ефект.
Кайсията има подмладяващ и антибактериален ефект.
Бременните жени трябва да консумират редовно кайсии, защото те съдържат много фолиева киселина, която е от значение за развитие на ембриона.
Вижте още:
Коментари