gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Магнезий: Ключ към доброто здраве!

Магнезий: Ключ към доброто здраве!

източници на магнезий
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Магнезият е изключително важен за здравето. Той е четвъртият най-разпространен минерал в тялото. Около 50% от общото ниво на магнезий се намира в костите, а останалата част е в клетки, тъкани и органи. Само 1% от магнезия се открива в кръвта.

Магнезият е от съществено значение за поддържането на здравето на мускулите и нервите, поддържа правилното функциониране на сърцето. Той стимулира имунната система и поддържа здрави кости. Важен е за регулиране на нивата на кръвната захар и да се поддържа необходимото ниво на кръвното налягане. Магнезият подобрява производството на енергия и синтеза на протеини. Има положителен ефект върху лечението и облекчаването на сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет.

Източници на магнезий

Естествени източници на магнезий са морските дарове, зелените листни зеленчуци, като спанак, и пълнозърнестите храни. Други източници на магнезий са домати, цвекло, фасул, грах, ябълки, сладки картофи, брашно, елда, тиквени семки, фъстъци, овес, ечемик, царевица и шоколад. Пълнозърнест хляб, който съдържа трици и кълнове, съдържа два пъти повече магнезий в сравнение с бял хляб. Водата е също един от най-добрите източници на магнезий.

Симптомите на недостиг на магнезий

Липсата на магнезий може да причини болки във врата и болки в гърба, тревожност, умора, мигрена, мускулна слабост, загуба на апетит, гадене, повръщане, безсъние, нарушения на сърдечния ритъм и диария.

Когато сте стресирани, тялото ви започва да се захранва с магнезий. Един от най-честите признаци на недостиг на магнезий е желанието да си похапнете шоколад, защото шоколадът е един от най-добрите източници на този важен минерал. Ако не се лекува магнезиевият дефицит, може да се увеличи риска от диабет и депресия, но също така да се изострят симптомите на менопаузата.

Предимства на магнезий

Ползите за здравето включват дейности по поддържане на нервите, мускулите и костите. Той също така стимулира синтеза на протеини и метаболизма в клетките. Магнезият е жизненоважен за поддържането на нормалната сърдечна честота. Други ползи за здравето на магнезий са за предотвратяване на остеопорозата и поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Той има положителен ефект върху астма, диабет, запек, болки в гърба и различни психиатрични разстройства.

магнезий

Здравните експерти често подчертават важността на прием на витамини и минерали чрез ежедневната диета. Магнезият е един от тези важни минерали, които помагат на тялото да абсорбира калция и играе важна роля във формирането и укрепването на зъбите и костите.

Облекчава психични разстройства

Магнезият е известен с облекчаване на симптомите на някои психични разстройства, като пристъпи на паника, стрес, тревожност и излишно безпокойство.

Лекува мигрена

Мигрената се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете. Магнезиевите добавки намаляват интензивността на мигрената и нейната честота.

Производството на колаген

Магнезият е много важен за производството на протеини, които постепенно се превръщат в колаген. Колагенът е протеин, открит в тъкани като сухожилия и кожа. Той също се съдържа в костите, сухожилията и кръвоносните съдове.

Важността на предприемането на магнезий все още не е ясно обозначен по целия свят. Повечето експерти препоръчват като 250 до 350 мг магнезий дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest